Klauški: Otkad se pojavio Milanović, imamo ljubavni četverokut na desnici

Vijesti 27. ožu 202418:10 0 komentara

Novinar 24.sata i tjednika Express Tomislav Klauški gostovao je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao ponašanje političara koji se spremaju za parlamentarne izbore.

Klauški ističe kako predsjendik Zoran Milanović nije prvi političar koji je kritizirao Ustavni sud.

“On je udario po Ustavnom sudu kad je on njemu sjeo na žulj. SDP i predsjednik SDP-a, a i oni prije i poslije, su sudjelovali u formiranju i kreirnju Ustavnog suga. Ustavni sud je kao takav prijetnja, ako ćemo tako, i demokraciji i pravosudnim postupcima.”

Čak je i Ivan Turudić bio u svađi s Ustavnim sudom, podsjeća Klakuški.

“Turudić i Milanović bi tu mogli naći zajednički jezik. Ivan Turudić je također mislio da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti – u slučaju Sanader.”

“Popravljanje institucija je trebalo poduzeti puno ranije i u situaciji kad je Zoran Milanović bio premijer i imao je konkretne ovlasti i veliku većinu u parlamentu i podršku javnosti, a ne sada kad on ratuje s Ustavnim sudom”, dodaje Klauški.

Klauški smatra da sukob koji Milanović ima s Ustavnim sudom nije nešto što građani najbolje razumiju i nešto što bi moglo mobilizirati birače.

“Ne razumiju ni političari što Ustavni sud radi, niti suci Ustavnog suda ne znaju objasniti koje su njihove ovlasti i njihova uloga u cijelom političkom sustavu. Mislim da to nije tema koja može eventualno intrigirati građane. Oni će se postaviti da su protiv Ustavnog suda ako se on namjeri na njihovog favorita i obrnuto.”

Milanović najviše sebi šteti

“Ono što je Zoran Milanović u svojoj karijeri radio je da je svojim nastupima često sebi radio štetu, a drugima korist”, kaže Klauški i dodaje da misli kako ništa nije naučio i da je još više stisnuo gas u ovoj kampanji.

“Jer osjeća da se ne obraća više samo SDP-ovcima nego širem broju ljudi, biračkom tijelu. U zadnje četiri godine je trenirao tu retoriku. Recimo trumpovsku – punu teških riječi, uličarskih izraza, birtijaške retorike koja ljudima dobro zvuči i koja im može biti simpatična i ovoga puta”, dodaje.

Klauški ističe kako Milanović sada ima posebnu slobodu jer nema stranku iza sebe zbog koje bi morao prilagoditi svoju retoriku. “Pitanje je hoće li ljudi posebno reagirati kada bude previše, kad dođe do trovanja takvom retorikom.”

Možemo! sad testiraju sami svoju snagu

“SDP je njihov paž u gradskoj skupštini i takva je situacija bila dok nije Milanović ušao. Činilo se da Možemo! ima dobitničku kartu u odnosu na SDP, da možda ima neki ulog u tim pregovoirma. Nakon što je Milanović ušao, SDP se osokolio i smanjio je broj mjesta koalicijskim partnerima. Možemo! će sad testirati svoju snagu sami i vidjet će kolika im je popularnost.”

Klauški se pita koliko će se Možemo uspjeti odmaknuti od SDP-a i Milanovića.

“Jer Milanović koketira sa desnicom i malo odmiče SDP prema desno. Tu se Možemo! otvara prostor na ljevici, kakva god ona bila, da bi oni digli glas i da bi se postavili kao jača opcija. Ako je SDP otišao više prema centru – oni mogu prema lijevo.”

Ljubavni četverokut na desnici

“Prije je bio neki ljubavni trokut, sad je četverokut od kad se uključio Zoran Milanović. Mislim da Most već ima iskustva kako se ponašati u postizbornim pregovorima, a Domovinski pokret se smatra kao desna frakcija HDZ-a i svi smatraju da će ići s HDZ-om u taj savez, ali imaju problem s HDZ-om jer je tamo Plenković i imaju problem s SDP-om sa strankom, a htjeli bi s Milanovićem koji im je bliži nego Plenković. Bit će zanimljivo vidjeti tko je na što spreman.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!