Koji su daljnji politički potezi oko Nacionalnog stožera civilne zaštite?

Vijesti 22. pro 202108:05 > 08:13 1 komentar
Robert Anic/PIXSELL

Ustavni sud je jučer odlučio da su covid-potvrde u zdravstvu i socijalnom sektoru opravdane i nediskriminirajuće, te da nema razloga za ocjenom ustavnosti. O covid-potvrdama u javnom sektoru Ustavni sud će odlučivati potkraj siječnja kada dođe tražena dokumentacija od Vlade Republike Hrvatske. Nacionalni stožer za civilnu zaštitu svaku iduću mjeru morat će obrazložiti i objasniti javnosti. Sandra Benčić iz platforme Možemo kazala je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da jučerašnje odluke Ustavnog suda nisu neočekivane, jer je Ustavni sud ponovio neka stajališta koja je već naveo, a to zabrinjava.

“Ustani sud je ponovio svoj stav da nije nadležan, dakle, proglasio se nenadležnim da odlučuje o tome hoće li se odluke o ograničavanju ljudskih prava donositi po članku 16. ili po članku 17., te je to prepusti saborskoj većini, koja je ista ona većina koja tvori Vlade. A to je osnova našeg zahtjeva koji smo podnijeli za ocjenu ustavnosti za covid-potvrdama u javnim službama”, kazala je.

Dodala je da je tako dozvoljeno Vladi da sama uređuje i ograničavanja pitanja ljudskih prava. Naglasila je da je po njoj izrazito veliko narušavanje načela vladavine prava i nešto o čemu je potrebna dulja javna diskusija.

Istaknula je da je ipak dobro što se jučer naglasilo da postoji ipak razlika o razmjernosti i nužnosti između uvođenja covid- potvrda u zdravstvu i socijalnom sektoru i onoga o čemu će se odlučivati, a to je opća obaveza uvođenja covid-potvrda u javni sektor, prenosi HRT.

Potpredsjednik SDP-ovog Zdravstvenog savjeta Branko Kolarić rekao je da su covid-potvrde zamjena, jer Hrvatska nema obavezno cijepljenje, te da potvrde osiguravaju smanjenje rizika obolijevanja za one osobe koje nisu cijepljene.

-“One imaju smisla u smanjivanju epidemiološkog rizika. Ono što je Ustavni sud rekao, kako se treba obrazložiti odluke o covid-potvrdama, apsolutno treba, jer u cijeloj ovoj krizi mi imamo donošenje odluka bez dokumentacije kako i zašto su donijete. Sigurno ćemo se ovim baviti idućih deset godina gledajući što se događalo”, rekao je.

Kolarić je kazao da nema zapisnika niti materijala na odluke Znanstvenog vijeća, kojem i on bio član, ali i Nacionalnog stožera civilne zaštite. “A to bi poboljšalo odgovor građana na mjere”, dodao je. Istaknuo je i da postoji prostor za poboljšanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare