Konačno se oglasio Sabor: Kažu da oni ne trebaju tražiti sigurnosnu provjeru za GDO-a

Vijesti 14. velj 202407:11 > 07:40 1 komentar
N1

Već danima traje javna polemika oko toga tko je trebao zatražiti sigurnosno provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, no sva tijela uključena u javni poziv samo prebacuju lopticu. Sada se oglasio Hrvatski sabor.

Na upit N1 o tome tko bi naložio sigurnosnu provjeru kandidata Mladena Dragičevića, zagrebačkog odvjetnika koji se natjecao za funkciju čelnika DORH-a, da je ocijenjen najboljim kandidatom Hrvatski sabor poslao je nedvosmislen odgovor.

Evo što kaže Sabor

“Ne postoji pravni temelj po kojem bi Hrvatski sabor zatražio sigurnosnu provjeru bilo kojeg kandidata za glavnog državnog odvjetnika, kao što to nije mogao zatražiti niti za predsjednika Vrhovnog suda”, poručili su iz Hrvatskog sabora.

U međuvremenu se već u dva navrata oglasilo Državnoodvjetničko vijeće (DOV) koje je provodilo postupak javnog poziva za glavnog državnog odvjetnika. Oni su u javnom pozivu naveli da kandidat za glavnog državnog odvjetnika mora, među ostalim, proći sigurnosnu provjeru. To je naime uvjet za one koji žele biti zamjenici glavnog državnog odvjetnika, a te iste uvjete mora zadovoljiti i kandidat za glavnog državnog odvjetnika.

No, tu se procedure, prema tumačenju DOV-a, razdvajaju.

Što točno radi DOV?

DOV imenuje zamjenike glavnog državnog odvjetnika pa za njih traži od SOA-e sigurnosne provjere. Glavnog državnog odvjetnika DOV ne imenuje, pa, tvrde, ne mogu ni tražiti za kandidata sigurnosnu provjeru.

“U postupcima imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Državnoodvjetničko vijeće je tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost. No, ta se ovlast ne odnosi na postupak imenovanja Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u kojem Državnoodvjetničko vijeće ne donosi odluku o imenovanju”, poručili su.

Budući da glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor, nakon ovakvog odgovora DOV-a nametnulo se logično pitanje da pitamo Sabor o sigurnosnoj provjeri za kandidata koji nije iz sustava DORH-a. U ovom javnom pozivu bila su dvojica – Turudić i Mladen Dragičević, zagrebački odvjetnik. Da se Dragičević pokazao najboljim tko bi za njega zatražio sigurnosnu provjeru? To je jednostavno pitanje na koje još nitko nije dao odgovor.

Iz Sabora i DOV-a tvrde da oni nisu, a treći akter postupka odabira bila je Vlada RH. Premijer Andrej Plenković u utorak je odgovarajući na pitanja upro prst opet u DOV. Ustvrdio je da je Turudićeva sigurnosna provjera vrijedeća. Da je, kaže Plenković, DOV nešto drugačije mislio, ne bi, kada su dostavljali kandidature Vladi, napisali da su prijave potpune. Kasnije je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio da je s Turudićevom sigurnosnom provjerom sve OK. Dodao je još da ni Vlada nema ovlast tražiti sigurnosnu provjeru za kandidata za šefa DORH-a.

Iz DOV-a nam nisu odgovorili tko bi tražio sigurnosnu provjeru za Mladena Dragičevića da se on pokazao najboljim kandidatom. Na to pitanje odgovor nismo dobili ni iz Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare