Kršul: Dekan rekao da su naušnice dar za njega kako bi zaštitio drugu dekanicu

Vijesti 27. ožu 202320:13 0 komentara
N1

Novi zagrebački rektor brka predstavničku i izvršnu vlast, upozorava novinarka Telegrama Dora Kršul nakon što je novi Statut Sveučilišta predvidio pravo glasa za prodekane: "Njih imenuje rektor i nije predviđen njihov maksimalan broj! To je kao da Plenkovićevi ministri imaju pravo glasa u Saboru."

Dodatan problem je nova formulacija u tom dokumentu koja “zabranjuje relativizaciju autonomije Sveučilišta.” Kršul se pita što će se dogoditi bilo kome tko bude raspravljao o problemima Sveučilišta jer s takvom formulacijom može se etiketirati bilo kakva kritika.

“Rektor ne razumije smisao novinarstva”, nastavlja Kršul i kao primjer navodi slučaj pisma HND-a zbog pritisaka dekanice Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta na njezinu redakciju. Odgovor čekaju više od mjesec dana.

Sumnjivi troškovi dekanice PBF-a Jadranke Frece i njezinih suradnika rektora očito ne brinu: “On ju je spasio dopisom kojim je zabranio na dva mjeseca raspravu o spornim temama na tom fakultetu. Mi smo otkrili da je npr. sadašnji dekan Šumarskog fakulteta potvrdio da je on kao dar primio četkicu za nanošenje šminke i srebrne naušnice, ne bi li se ta kupovina opravdala kao reprezentacija. Evidentirano je i više od milijun kuna troška po studentskim ugovorima za koje nema dokaza da su ti poslovi doista i obavljeni.”

Dora Kršul upozorava i na mnoge čudne okolnosti izbora za članove studentskih zborova, koji su važni jer mogu donijeti prevagu u Senatu sveučilišta: “Na Ekonomskom fakultetu, na primjer, poništeno je toliko kandidatura da su ostala 24 kandidata za 24 mjesta!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!