Capak: Puno je čudnih informacija i stvari koje su se dogodile. Sabotaža je također moguća

Vijesti 09. stu 202310:19 1 komentar

U srijedu je u bolnicama diljem zemlje pregledano više ljudi zbog sumnje na trovanje nakon što su konzumirali gazirana pića. Dvije su osobe hospitalizirane. Po naredbi Državnog inspektorata Coca-Cola je s polica povukla određene proizvode. Prema prvim rezultatima analize, u sumnjivim uzorcima nije pronađeno ništa. Stanje je u četvrtak komentirao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Jučer sam raspolagao s brojkom od 14 osoba koje su se nakon konzumacije gaziranih pića javile liječnicima, danas je ta brojka 30 ili više od 30. Srećom, gotovo svi ti slučajevi su blage naravi. Poduzimaju se široke mjere i akcije, DORH i policija poduzimaju mjere vezane uz prijavu tih slučajeva. Isto tako, sve slučajeve prati i Državni inspektorat, uzima uzorke i dostavlja ih u HZJZ. Do jučer navečer završili smo analize rječkih uzoraka koji su došli u dva navrata i završili smo uzorke iz Zagreba vezane za one prve slučajeve na Rebru. Ti uzorci ne pokazuju nikakva odstupanja od normalnih vrijednosti i u njima se sigurno ne nalazi ništa što bi moglo uzrokovati ovakve ozljede”, rekao je Capak.

Dodaje da se analize nastavljaju. “Ključni odgovor ćemo dobiti nakon što Centar za kriminalistička vještačenja Vučetić izvrši analizu uzoraka koji su uzeti direktno na licu mjesta i koji su popijeni od osobe”, rekao je Capak.

Rekao je da HZJZ reagira na sve informacije koje do njih dođu. “Čim smo doznali za drugi slučaj na Rebru počeli smo istraživati kontaktirali smo sustav ravnog uzbunjivanja za hranu, oni nisu imali sličan primjer, a kontaktirali smo i kolege u Austriji, oni su rekli da nisu imali nikakav takav slučaj.”

“Tu ima jako puno čudnih informacija i stvari koje su se dogodile. Ja se nadam da čim ćemo imati rezultate policijskih očevida i rezultate Centra za kriminalistička istraživanja, da ćemo imati odgovor”, rekao je.

Na pitanje je li moguća sabotaža, Capak je rekao: “Sabotaža je također moguća. U povijesti smo imali slučajeva incidentnih trovanja. Za ovaj slučaj ne mogu još ništa konkretno reći jer nemamo rezultate”.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare