Laginja odgovorila ministru Berošu: “Izjava mu je skandalozna”

Vijesti 03. tra 202316:57 0 komentara
N1

Stanislava Laginja, tajnica HUBOL-a, u Newsroomu je komentirala današnji sastanak krovnih liječničkih udruga s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Navela je što očekuju od Beroša, a osvrnula se i na glavne probleme u zdravstvenom sustavu.

“Ministar je rekao da ćemo za dva dana znati točne datume. Mi smo izričito tražili datume, sad smo doista tražili kada jer dosta nam je i ministar je rekao da će za dva dana znati reći kad će se to sve odigrati. Nije rekao s kim se sve mora konzultirati, ali mi pretpostavljamo da je naš ministar Plenković koji to mora odobriti”, kazala je Laginja.

Ministar se danas pravdao pandemijom i potresom od kojeg su prošle tri godine. “Kad je bio potres u Zagrebu? O pandemiji gotovo da se više i ne priča, i to je tema koja je iza nas. Što još čekamo?!”, dodaje Laginja.

“Liste čekanja se događaju zato što nemamo vremena”, upozorava ona.

Laginja dodaje da je velik problem što je u zdravstvenom sustavu velik broj liječnika umirovljenika.

“Naš se bolnički sustav, odnosno kompletan zdravstveni sustav bazira na doborovljnom radu umirovljenika. Imate vrlo puno umirovljenika liječnika koji rade u sustavu. Zamislite da ih maknemo iz sustava, da mi dobijemo vremensko-kadrovske normative, to je definitivno točka pucanja cijelog sustava“, navodi.

Što ministarstvo mora osigurati da se sutav ne raspadne? “Treba osigurati da ima dovoljno liječnika. Stalno se pozivamo na ove koji su otišli van, a otišli su upravo zbog neuređenog sustava. Zahtjevi su bili revitalizacija primarne zdravstvene zaštite. Mladi liječnici imaju svoje probleme, postavilo se pitanje robovlasničkih ugovora, mladi su nezadovoljni neuređenim sustavom.”

“Mladi liječnik specijalizant ima satnicu od 55 kuna neto”

Osvrnula se i na nedavnu izjavu ministra Beroša koji je kazao da liječnici žive dobro te da više od 2000 liječnika ima veću plaću od premijera.

“Neto satnica, uzmimamo primjer mladog liječnika specijalizanta, iznosi 55 kuna. Pomnožite to s brojem radnih dana i vdijet ćete koliko to iznosi mjesečno. Mi imamo malo bolje satnice, dobijemo 75 kuna neto, tako da stvarno dobijemo velike novce. Skandalozna mu je izjava”, kazala je.

Govorila je i o političkom kadroviranju u bolnicama. “Što se tiče rukovođenja bolnica, sve su to politički postavljene osobe. To je ono što je u našem zdravstvu rak rana”, navodi Laginja i dodaje:

“Postoji natječaj za ravnatelja bolnice kad se već zna tko će postati ravnatelj. Kad politika amenuje, tada se raspiše natječaj i nitko drugi nema šanse – ne, to mjesto je obećano politički.”

“Dogodi se da se ravnatelj politički promijeni i iz bolnice vam ode 12 liječnika. Iz bolnice iz koje sam ja otišla, otišlo je 12 liječnika i nitko se nije upitao zbog čega se to dogodilo”, kazala je Laginja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!