Lalovac pohvalio državne obveznice: Znam jednog SDP-ovca koji će sigurno uložiti

Ekonomija 16. velj 202312:05 0 komentara
N1

Građani će moći upisivati državne (narodne) obveznice od 22. veljače do 1. ožujka, minimalni ulog će biti 500 eura, a država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, najavljeno je u četvrtak na sjednici Vlade. Tu je odluku u N1 Studiju uživo komentirao bivši ministar financija, SDP-ov Boris Lalovac.

Na pitanje bi li on uložio u državne obveznice, odgovara: “Naravno da bih”.

“Kolege ministri kao da nisu slušali premijera koji je rekao da je to jedna poruka, povjerenje u stabilnost javnih financija, izašli su pred medije pa malo loše to iskomunicirali, ali ispalo je simpatično”, rekao je Lalovac.

Ulaganje u državne obveznice je i jedan od oblika edukacije građana, ističe bivši ministar.

“Pogotovo u vrijeme inflacije kad imate niske kamatne stope, kad novac gubi na vrijednosti i to je ono što je zanimljivo. Kad novac gubi na vrijednosti, građani traže druge alternative. Znam jednog kolegu iz SDP-a koji će sigurno uložiti, Arsen Bauk, jako ga boli inflacija, a kamate su mu nikakve”, rekao je.

“U ovakva vremena građani ulažu onda u nekretnine, u zlato, kriptovalute, različiti su oblici ulaganja, ali državne obveznice su jedno od najsigurnijih ulaganja jer vam država garantira 100 posto onoga što se uložili, nakon dvije godine. Kod štednje nema garancije iznad 100.000 eura”, dodao je Lalovac.

“Državne obveznice nisu oporezive”

Kaže da je to povoljna stvar u nekoliko segmenata.

“Kamatne stope na štednju su vrlo niske, ona je u Hrvatskoj 35 milijardi eura i taj dio, građani ne mogu na dvije godine dobiti na štednju više od 0,5 posto. Ovdje će dobiti tri posto. Također, štednja je oporeziva, državne obveznice nisu. Bitno je samo da taj novac držite do dospijeća, a ovdje je rok kratak – dvije godine.”

“Ovo smatram pozitivnim iskorakom, tu ne bi trebalo biti nikakve bojazni. Ostaje samo mali segment koliko će banke uzimati, naplaćivati naknadu, to će se još vidjeti. Banke moraju uzeti neku proviziju za posao i to ako država može ograničiti da bude minimalno, bit će jako dobro”, rekao je Lalovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!