Liječenje svakog covid-pacijenta državu stoji 6000 kuna dnevno

Vijesti 12. srp 202109:47 > 09:49 5 komentara
koronavirus, covid-19, bolnica
Raul ARBOLEDA / AFP / Ilustracija

Od početka prosinca pa do prvih dana srpnja troškovi zdravstvenog sustava vezani uz koronu utrostručili su se i sada iznose gotovo 2,2 milijarde kuna, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), troškovi za liječenje covid-pacijenata, testiranje na koronu te bolovanja i samoizolacije od početka epidemije do 4. prosinca prošle godine iznosili su nešto više od 766 milijuna kuna, da bi već u siječnju bili 1,234 milijarde kuna.

U travnju su se popeli na 1,666 milijardi, da bi u nepuna tri mjeseca narasli za gotovo pola milijarde kuna.

Najveći rast troškova bilježi stavka liječenja covid-pozitivnih pacijenata, koja je sada veća od milijarde kuna.

Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a, kaže kako ti podaci ne čude jer, prema njihovim izračunima, samo jedan dan liječenja u prosjeku stoji šest tisuća kuna po pacijentu.

“Naravno, nije ista stvar je li netko na respiratoru ili ne, ali, generalno, troškovi liječenja su golemi i ako se ne cijepimo dovoljno i ako se bolnice opet budu punile, možemo očekivati velike troškove”, kaže Vukelić.

Podaci o ukupnim zdravstvenim troškovima pokazuju da je najveći porast posljednjih mjeseci zabilježen upravo za liječenje. Od prosinca do sredine siječnja taj je trošak narastao s 204 na 450 milijuna kuna, a od travnja do srpnja za još 310 milijuna kuna.

Vukelić upozorava i da 2,2 milijarde troškova koje HZZO redovito prati nisu svi covid-troškovi zdravstva, nego samo oni vezani za tri temeljne stavke: liječenje, bolovanja i testiranje.

Moramo uzeti u obzir i druge troškove koji se tiču covida, a pokriva ih HZZO. Riječ je o cijepljenju, lijekovima za covid (Remdesivir) i serološkim testovima, a kada se i to zbroji, sada smo na tri milijarde kuna – pojašnjava Vukelić i dodaje da je na Remdesivir dosad potrošeno 109 milijuna kuna, donosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare