Liječenje u Vrapču: I ovisnici imaju listu čekanja od mjesec dana

Vijesti 30. ožu 202307:04 0 komentara
Robert Anic / Pixsell

Nakon desetogodišnjeg uzlaznog trenda, analiza otpadnih voda na prisutnost droga u Zagrebu, za 2022. godinu utvrdila je pad konzumacije kokaina, kanabisa i MDMA. Zagreb je ujedno izgubio titulu metropole u kojem se preko tjedna puši najviše marihuane. No i dalje smo u top 20 gradova kad je u pitanju ecstasy, a svaka deseta osoba u Hrvatskoj probala je kokain.

Dok su u pandemijskoj godini Zagrepčani čekali vikend da bi konzumirali drogu, pušili marihuanu i gutali tablete, analiza kanalizacije otkrila je novu tajnu Hrvata. U metropoli su se Zagrepčani lani ipak najviše ‘opuštali’ petkom.

“Droga je tu. Ne treba zatvarati oči. Treba pratiti situaciju. Ove godine ćemo također provesti istraživanje opće populacije tako da ćemo biti sigurni u kom smjeru idu trendovi i na koji način reagirati da bismo, kaže, kao u otpadnim vodama okrenuli tu sliku i da bismo ka smanjenju ponude odnosno potražnje za drogama”, upozorava Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga pri HZJZ-u.

Lani su drogu pronašli kod 9748 osoba

Gram kokaina košta oko 70 eura, a tu vrstu droge probala je svaka deseta osoba u Hrvatskoj. Bitku s odvikavanjem 11 godina vodio je i Mario.

“Droga traži rupu koju ispunjava u tebi. Droga ti u tom trenutku daje ono što je tebi potrebno zato je droga tvar koja riješava u sekundi sve tvoje probleme. Na kraju ti uzme skoro sve”, kaže Mario, bivši ovisnik i terapeut u Zajednici Susreti.

Put prema oslobađanju od ovisnosti, kaže, nije bio lak.

“Bojiš se u tom izlasku kako će roditelji reagirati, šta ćeš njima priznati, obitelji, bližnjima, ali onda shvatiš da su svi odavno znali da su u ovisnosti jedino si ti bio taj koji nije znao da si ovisnik. Zato je to priznanje najvažnije i da prošlost ostaviš u prošlosti, da živiš sadašnjost da bi imao budućnost”, rekao je Mario.

Da bi se suzbila konzumacija droga Hrvatska policija svakodnevno radi na njezinoj zapljeni. Lani su drogu pronašli kod 9748 osoba.

Dražen Rastović, voditelj službe kriminaliteta droga kaže da je organizirani kriminalitet koji se bavi proizvodnjom, prometom drogama i s njima povezanim pranjem novca toliko narastao da ugrožava nacionalnu sigurnost pojedinih europskih država. “Zabrinjavajući su trendovi to što prvenstveno trošenje droga sve se više promovira kao jedan prihvatljiv stil života”, ističe Rastović.

“25 posto veća potražnju za pomoći ovisnicima”

No Zagreb više nije prvak u pušenju marihuane, ali još uvijek drži visoko 16. mjesto na ljestvici, 17. je po konzumaciji kokaina. Psihijatar Ivan Ćelić ističe da je u bolnici Vrapče primjetio 25 posto veću potražnju za pomoći ovisnicima. Postoje čak i lista čekanja od mjesec dana, kaže psihijatar.

“Više ovisnik nije čovjek koji je izboden po rukama i nogama nego je često puta osoba koja je visoke stručne spreme, koja je radno i socijalno funkcionalna, koja se lijepo oblači i kao takva je izvana nevidljiva i ne ukazuje ni na koji moglo reći da ima problem ovisnosti”, Ivan Ćelić, psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!