Luetić: Došao sam na posao u 7:30, a smjena će mi završiti sutra u 8:30

Vijesti 16. ožu 202317:20 0 komentara
N1

Predsjednik liječničke komore Krešimir Luetić gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao prosvjed liječnika.

“Danas nisam stigao vidjeti što je ministar Vili Beroš govorio u Saboru, ali prosvjed ide za dva dana u središtu u središtu Zagreba kao što je i najavljeno. Kad kažem da je to prosvjed za prava liječnika i uvjete rada, ali i spas hrvatskog zdravstvenog sustava, naravno da je dio argumenata i u materijalnim pravima. Mladi liječnici su plaćeni otprilike 55 kuna po satu, a specijalisti s više od 20 godina staža 70 kuna po satu, građani mogu procijeniti je li to jako puno”, rekao je predsjednik liječničke komore Krešimir Luetić te je dodao: “Ministar je prije dva tjedna rekao da hrvatski liječnici imaju veće plaće od slovenskih, ali ne vidimo priljev slovenskih liječnika”.

On navodi kako misli da nitko u ovoj državi nije bio strpljiviji od liječnika.

“Šutjeli smo tri godine u pandemiji i radili bez ikakvih pregovora. Prošlog ljeta smo pokrenuli dijalog, razgovarali s ministrom, no na kraju nisu ispoštovana dva roka za povećanje plaća. Imali smo strpljenja, ispoštovali ponuđene rokove. No, ako druga strana ne prihvaća dogovorene obveze, onda ste prisiljeni na mirni prosvjed”, kazao je.

Luetić napominje kako je reforma koju je ministar predstavio jedna powerpoint prezentacija s jako lijepim ciljevima, ali bez jasnih alata kako tu reformu provesti.

“Dva zakona koja su danas predstavljena u Saboru, su mali dio te reforme. Jedan je primarna zdravstvena zaštita, nama nedostaje 400 liječnika na razini primarne zdravstvene zaštite. Mnoge su ambulante prazne. S druge strane je zakon o obveznom zdravstvenom osigruanja. HZZO i dalje kao jedini osiguratelj sam i jednostrano određuje cijene usluga. Pet liječničkih organizacija su ujedinjene u toj cijeloj priči, nemamo manjka zajedništva”, rekao je te je cijelu priču zakljčio time što je rekao koliko mu traje smjena na poslu.

“Danas sam došao na posao u 7:30, a otići ću doma, nadam se sutra do 8:30, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!