Malenica o zabrani pisanja: Neshvatljivo mi je postupanje suca

Vijesti 23. ruj 202114:33 > 15:06 2 komentara
N1

Dio ministara dao je izjave nakon redovite sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da su raspravili dvije važne točke:

Novi Zakon o referendumu

“Razgovarali smo o nacrtu prijedloga Zakona o referendumu koji je prošao javno savjetovanje. Novim zakonom reguliramo institut referenduma. Ispravili smo nedorečenosti. Najveće novine su da se produljuje rok za prikupljanje potpisa, uređuje se mogućnost promatranja referendumske inicijative pa i završne faze koja podrazumijeva utvrđivanje valjanosti potpisa, uvodimo Državno povjerenstvo koje će nadzirati provedbu referenduma. Uređuju se i mjesta za prikupljanje potpisa. Sabor se obvezuje da u roku od 30 dana raspiše referendum. Definirali smo i što predstavlja potpis i kako on treba izgledati. Po prvi puta uređujemo sva pitanja referenduma.

VEZANA VIJEST

Druga važna točka bila je strategija za sprečavajne korupcije s fokusom na prevenciji. Istaknuli smo pet prioriteta, predviđene su 94 mjere. Što se tiče imovinskih kartica sudaca, idemo kroz unaprijeđenje sustava kontrole. Imamo i mjere koje se odnose na zdravstvo, a vezane su uz sukob interesa za oosbe koje rade u privatnom i javnom sektoru zdravstva.”

Odgovarajući na pitanja dodao je: “Referendum je oblik neposrednom odlučivanja. Postoje inicijative koje su pohvalile ovaj prijedlog dok oporba populistički se odnose prema prijedloge, ne znam jesu li ga pročitali. No, novosti idu u smjeru da s glas građana čuje i da oni lakše utječu na donošenje političkih odluka.”

“Predložit ćemo odbijanje zamolnice iz BiH”

O slučaju zamolnice iz Bosne i Hercegovine rekao je:

“Imali smo sastanak s generalima i drugim visokim časnicima koji su obuhvaćenim zamolnicom. Odluka je donesena temeljem zakona. Operacija Bljesak je bila propitivana i u međunarodnom sudu te da tužiteljstvo nikad nije podignulo optužnicu. Predložili smo da se Ministarstvo pravosuđa odbveže da odbije trajnu zamolnicu.”

“Vlada daje podršku slobodi medija”

O zabrani pisanja portalu Halter o šefici Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Gordani Buljan Flander, rekao je:

“Nezahvalno mi je komentirati slučaj jer se radi o sudskoj odluci, no osobno mi je neshvatljivo postupanje suca u konkretnom predmetu jer Zakon o medijima propisuje alate kako utjecati na određene članke. Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam zašto je korišten. Neshvatljive su mi i imputacije oporbe da je ovo udar na slobodu medija, ova Vlada daje podršku slobodi medija i ministrica kulture jasno je definirala koji su daljnji ciljevi, poduzete su i određene radnje.”

N1

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da dijeli stav ministra Malenice:

VEZANE VIJESTI

“Izuzimam se od komentiranja sudske odluke. Politika naše Vlade je takva da ne želimo imati bilo kakvu cenzuru, ona nije društveno prihvatljiva. Uloga medija je preispitivati što radimo mi na javnim pozicijama i tu poziciju medija nikad ne treba ugrožavati.”

Kazao je da je ministarstvo imalo nešto pritužbi, a o svemu tome je proveden nadzor. “Po saznanju o intervjuu koji je podigao prašinu, odmah smo reagirali s izvanrednim nadzorom i tako ćemo i ubuduće postupati.”

“U našem su fokusu centri za socijalnu skrb, a za sam rad Poliklinike kao zdravstvene ustanove naše ministarstvo nema ingerenciju. Javnost je podijeljena u slučajevima, a mi ćemo utvrditi činjenice ne osuđujući nikoga unaprijed. Ako je netko prekršio ovlasti, neće imati zaštitu s naše strane”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare