Marko Vučetić: Nemojte imati iluzije da HOS nije bio u Zadru u dogovoru s HDZ-om

Vijesti 25. sij 202118:27 > 19:04 1 komentar
Marko Vučetić
Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika Zadra Marko Vučetić u Newsroomu je komentiraa prošlotjedni incident s HOS-ovcima koji su došli na obilježavanje vojno-redarstvene akcije Maslenica i natipsom ZDS na njihovim odorama.

Sudac Ivan Turudić smatra da kod pozdrava Za dom spremni ne bi trebalo ići putem kriminalizacije, posebno na amblemu HOS-a.

PROČITAJTE JOŠ

“Treba napraviti razliku između familijarizacije i kriminalizacije. Mi smo na razini familijariziranja s ustaškim pozdravom i sigurno je da tražimo sve modele koji će dekriminalizirati ono što bi uistinu trebalo biti kriminalizirano”, rekao je Marko Vučetić.

Kazao je kako je čovjek bitno obilježen govorom, a ministar Ministar Mario Banožić je rekao da je to bila obljetnica HDZ-a, a ne Maslenica.

“To nije bio lapsus, nego govor podsvijesti. HDZ smatra da hrvatska vojska i njene pobjede služe u njihovim stranačkim interesima. Banožić je izrekao jednu gotovo bestijalnost – da nije potrebno vezati čovjeka uz izrečen sadržaj, nego treba promatrati onoga tko govori. Prema tome, kada govori HDZ-ovac, na to trebamo pristati kao istinu, a netko tko nije u HDZ-u, njega treba, govorom Zvonimira Troskota, eliminirati i procesuirati.

Ministar je izrekao svu tužnu stvarnost u kojoj se Hrvatska nalazi, stvarnost zarobljenosti u kojoj se sve što se događalo događalo u funkciji ove stranke koja je zloupotrebila Domovinski rat i njegove obljetnice. Ministar je rekao da su neki momci provocirali – a čime? Obilježjima HOS-a. Doživljavamo li mi onda obilježja HOS-a kao provokaciju ili ne isključivo se ravna prema tome kada nam neko sumnjivo tijelo u funkciji HDZ-a kaže u kojim trenucima, s kojom vještinom i preciznošću mi to trebamo doživljavati kao obilježavanje neke veličine, veličanstvenih podviga u našoj prošlosti, a kada kao provokaciju”, rekao je Marko Vučetić.

Čovjek se uvijek očituje u govoru. Ovo je, u stvari, bio manifest HDZ-a, kaže Vučetić.

“Da postoji zrelosti i da država postoji u institucijama – ustaški pozdrav nema što raditi u oslobođenoj državi. Dokle god nismo riješili ZDS, Hrvatska nije oslobođena. Ništa što ima veze s ustaštvom, ideologijom zla, ne može postojati u demokraciji i slobodi”, rekao je Vučetić.

Most je, kaže, stranka koja je napokon definirana, ali i dalje živi realnost koja se naziva post-istinom.

“U Mostu se ne možete zaustaviti na nekom elementu koji je element istine, a koji neće biti doveden u propitivanje zbog trenutnog rejtinga ili nečega što im donosi političke benefite. Bili su stranka desnice, lijevog centra – prema riječima Nine Raspudića prije nego što im se priključio, konzervativci, a kada sam ja bio u njihovom klubu, bili su jedan pokret nezavisnih pojedinaca koji nisu imali ideologiju. Zvonimir Troskot je opet pokazao svu bijedu koja vlada u nesvjesnoj mladeži HDZ-a, a to je Most. On je u razgovoru rekao jednu istinu i onda je ona nakon prevrednovanja bila dovedena u pitanje i rezultirala je njegovom isprikom zbog izrečenog. To što je on rekao, rekla je i Marija Selak-Raspudić u Saboru, gotovo identično. Troskota, kojeg kandidiraju za zagrebačkog gradonačelnika, je Most predstavio kao osobu koja ima iskustva u upravljanju velikim sustavima i da bi zbog toga trebao biti najpogodniji kandidat. U njegovom lapsusu i prevrednovanju, izricanju pa negiranju, možemo zaključiti da je on, koji je predstavljen kao onaj koji upravlja velikim sustavima, kapitulirao pred malim sustavom iz Sinja, odnosno riječima Mire Bulja”, rekao je Vučetić.

PROČITAJTE JOŠ

U Mostu će se događati isto kao i do sada, angažirat će snažno svoje PR agencije, koristit će medijsku manipulaciju optužujući druge za medijsku manipulaciju, pogotovo u smjeru prebacivanje odgovornosti na novinara koji je postavljao takozvana sugestivna pitanja, kaže Vučetić.

“Takva pitanja ne postoje ako netko ima komunikacijsku i spoznajnu autonomiju. Kod Troskota njih nema, podložan je manipulaciji od strane svoje političke opcije. Most će raditi kao i do sada, očajnički će se boriti da opstane na političkoj sceni. Pošto je na desnom političkom spektru, to će negirati i govoriti da se nalazi na centru, provoditi desne politike i pokušati osujetiti rast i razvoj Domovinskog Pokreta”, rekao je Vučetić.

Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, u izjavi za novinare kaže da se ne bavi visokom politikom.

“Svaki čovjek ostavlja svoj antropološki trag u onome što kaže. On se politikom ne bavi, nije nikakav politički subjekt, niti je to Božidar Kalmeta. Oni su samo mjesto u hijerarhiji HDZ-a i radi se o beznačajnom mjestu. Tragično je da čovjek koji obnaša neku političku dužnost smatra da se ne bavi politikom. Budući da se radi o HDZ-u, ja mu vjerujem i garantiram svima da se on politikom ne bavi, kao što se ni njegova stranka ne bavi politikom nego isključivo razvijanjem predatorskog instinkta, koji su zarobili Zadar, otjerali građane i služe se beživotnim sintagmama na koje smo mi pristali, kao što su ‘Grad je iznad nas’, ‘Domovina je iznad nas’, ‘Svi smo mi prolazni, samo grad i domovina i Hrvatska su vječni’…

“Kada vam netko kaže da se pred vama ne nalazi politički subjekt nego egzekutor, koji će vas u ime grada, domovine dovesti do vaše vlastite smrti… Gradonačelnik Dukić, pošto se ne bavi politikom, a obnaša funkciju gradonačelnika, Zadar je priveo smrti.

Zadar se može osloboditi ako ga počnemo promatrati kao grad koji je ispod ljudske veličine, ispod građana. Kada to postane grad koji služi građanima, kada se institucije budu otvarale kreativnosti građana, i kada u Zadru bude na djelu sloboda, a ne izrežirana, banalna, ratnička retorika koja je bila prisutna i kod obilježavanja akcije Maslenica, tada se može osloboditi. Nemojte imati iluzije da to nije bilo po dogovoru i protokolu upravo ove vodeće stranke, stranke koja ima ljude koji se ne bave politikom u gradovima – tragedija”, rekao je Vučetić.

Na pitanje hoće li uspjeti doprijeti do birača, on kaže:

“Očekujem da su Zadrani spremni za nešto takvo, jer kod njih želim izvući emocije. Najprije da se suočimo s ovim negativitetom, a to je da smo izabrali političare koji se ne bave politikom, ali su u stanju dovoditi svoju obitelj, djecu na političke funkcije, funkcije koje su bitne u životu ovog grada. Mi nemamo ni jednog ravnatelja škole, a da nije zaražen predatorskim politikama HDZ-a, nemamo, gotovo sigurno, na čelu gradske institucije čovjeka koji nije došao po liniji ove stranke koja se ne bavi politikom. Želim osvijestiti odgovornost, roditeljski gen, prijateljsku brigu, prema roditeljima ovog grada, da oni koji se na bave politikom, a na političkim su mjestima, osiguravaju mjesta za svoju djecu, a roditelji kreativne djece gledaju kako su im djeca istjerana iz grada. Želimo živjeti ovu roditeljsku brigu, pozitivne emocije, osloboditi grad i otvoriti mjesto prema svima koji su veći od grada”, kazao je Marko Vučetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare