Matešić: Hrvatska je najlošija u Europi u korištenju zelene javne nabave

Vijesti 08. stu 202118:15 > 20:51 0 komentara
mirjana matešić
N1

Mirjana Matešić iz Hrvatskoj poslovnog savjeta za održivi razvoj gostovala je u Newsroomu.

Za početak je govorila o klimatskoj konferenciji COP26, koja se održava u Glasgowu.

“Mi smo dosad uglavnom vidjeli politički dio konferencije, oni ključni dani su sutra i prekosutra, ali ja sam umjereni optimist, jasno je da se mijenjati moramo, ali pravo je pitanje hoće li donesene mjere biti dovoljne da se dovoljno brzo mijenjamo, ali promjena će svakako biti”, rekla je.

“Ja nisam političar pa ne mogu komentirati političku pozadinu, ali činjenica je da smo prije Pariškog sporazuma imali projekcije da ćemo do kraja stoljeća rasti za 6 stupnjeva, prije ove konferencije projekcije su bile 2, a sada smo već na 1,9. Dok političari pregovaraju možda i s figom u džepu, gospodarstvo sluša signale i ako utvrdi da se stvari ozbiljno kreću u nekom smjeru, gospodarstvo se počinje mijenjati i to je naša poruka. Potrebni su jasni vremenski okviri da pojedini gospodarstvenici znaju što do kada moraju postići inače neće moći poslovati i kada dobiju tako jasne smjernice koje se moraju poštovati događat će se tehnološke promjene i napredak”, dodala je.

Rekla je i da je u Hrvatskoj problem što ne razgovaramo.

“Nama Europa daje okvire, odnosno direktive, a kako će se one provesti je stvar dogovora, a mi ne sudjelujemo u stvaranju pametnih politika koje su ključne da bi se gospodarstvo moglo mijenjati. Nije dovoljno postaviti stroge standarde i izbaciti pola gospodarstva jer se ne stignu prilagoditi”.

Komentirala je prilagodbu gospodarstva na zelenu politiku:

“Gospodarstvo nije jednoznačno, postoje različiti sektori, nekima je jednostavno da se mijenjaju prema zelenom, nekima je to i logično, no neki moraju uložiti velike resurse i mogu se mijenjati samo ako im se da poruka da će tako ostati konkurentni. Mora postojati jasan trend i jasna poruka da se svi moraju mijenjati unutar istog sektora koordinirano. Država ima alate da se gospodarstvo mijenja prema održivosti, najjači su javna nabava i porezna politika, mi ne koristimo nijedno. Hrvatska je najlošija u zelenoj javnoj nabavi. Ni EU ne koristi poreznu politiku u mijenjaju prema zelenom, a to je najjednostavniji način”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!