Miljavac za N1 o najavi kaznene prijave u Srbiji: To je direktan udar na državu

Vijesti 22. kol 202209:59 > 10:29 1 komentar
N1

Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četiri pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za stradale na Petrovačkoj cesti u kolovozu 1995. godine, odvjetnik preživjelih Dušan Bratić najavljuje podizanje novih kaznenih prijava za taj događaj.

Prema riječima Bratića, Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijet će kaznene prijave s pisanim dokazima Hrvatske vojske protiv admirala Davora Domazeta Loše kao i brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva. Kaznena prijava biti će podignuta i protiv generala Pavla Miljavca.

VEZANA VIJEST

“Prva dvojica su bili suučesnici u donošenju odluke da se izvrši ovo djelo, a ovaj posljednji suučesnik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin. Ako tužiteljstvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavit ćemo prijavu i dokaze tužiteljstvu druge dvije zemlje, članice EU, koje su također po principu Univerzalne jurisdikcije već osudila dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine”, rekao je za srbijanski dnevni listi Novosti Bratić.

Kontaktirali smo generala Miljavca koji nam je kazao da je možda malo iznenađen ovim informacijama koje dolaze iz Srbije.

“Osim pilota, sad idu i na generale, odnosno na one koji su bili zaduženi za organiziranje operacija, a što je izravan udar na državu”, rekao je za N1.

“Savjest mi je čista. Svjestan sam da u svakom ratu, nažalost, stradaju i nevini ljudo, ali nitko nikad nije donio odluku da se gađaju civili”, govori nam Miljavac.

Dodaje i da je razočaran reakcijom hrvatske Vlade. “Uporno govore da će napraviti sve da ih zaštite, ali da bi volio čuti što to konkretno znači”, rekao je.

Podsjetimo, Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda u Beogradu te je tako potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za ‘ratne zločine počinjene u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine’. Optužnicom se Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornim za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu. U tim je napadima identificirano 13 poginulih, od kojih šestero djece, te 24 ranjenih.

Potvrđivanje optužnice izazvalo je burne političke reakcije, a oglasio se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. ‘Srbija ima puno problema – probleme oko Kosova, hoće li na rusku ili zapadnu stranu – i onda koristi ove situacije da bi skretala pozornost sa svojih problema. Hrvatska odbacuje optužnicu, ona je političke prirode, i poruka svima u Srbiji: okrenite se budućnosti, pogledajte se u ogledalo i razmislite o tome što radite’, poručio je. Dodao je da će Hrvatska napraviti sve kako bi zaštitila svoje građane. ‘Hrvatska će koristiti pregovore kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerirati. Ako žele prema Europskoj uniji, moraju se europski ponašati’, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare