Miro Bulj: Novi zakon uništit će domaću proizvodnju autohtonog sjemena

Vijesti 11. velj 202110:56 > 10:57 0 komentara
N1

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj pozvao je u četvrtak da se iz saborske procedure povuče prijedlog zakona o sjemenu za koji kaže da će uništiti domaću proizvodnju autohtonog sjemena.

„Zakonom o sjemenu želi se nastaviti uništavanje domaće proizvodnje autohtonog sjemena i 100 tisuća OPG-ova u Hrvatskoj koji žive od vlastitog sjemena, to je nastavak pogodovanja multinacionalni kompanijama i GMO proizvođačima protiv sela i seljaka”, kazao je Miro Bulj na konferenciji za novinare u Saboru.

PROČITAJTE JOŠ

Ističe da je osnovno ljudsko pravo seljaka da ima vlastito sjeme, a da se se novim zakonom želi uvesti odredba o dorađivanju domaćeg sjemena kako bi moglo biti na tržištu što iziskuje velike troškove za seljake.

„Sada kada nismo samodostatni i uvozimo preko 50 posto poljoprivrednih proizvoda želi se uništiti domaće autohtono sjeme i pogodovati uvoznim lobijima koji sjeme uvode od sedam multinacionalnih kompanija”, dodao je Bulj.

Most zato traži povlačenje iz procedure prijedloga zakona o sjemenu , sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, a o kojem će poslijepodne raspravljati saborski Odbor za poljoprivredu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!