“Prijateljica je otišla u trgovinu u Sloveniju i kod nas i rekla – nema šanse”

Ekonomija 03. kol 202309:13 4 komentara

Bruno Samardžić iz Udruge glas poduzetnika gostovao je u Novom danu gdje je komentirao sve veće cijene dobara i usluga.

Samardžić kaže da čarobnjaci koje građani zazivaju uglavnom mogu odmoći, a ne pomoći. “Ako vi smanjite broj trgovina koje mogu raditi nedjeljom onda naravno da cijene ne mogu padati nego samo rasti jer smanjujete konkurenciju. Tjerate dio njih u zatvaranje biznisa i sve sifonirate prema veliki trgovačkim lancima koji mogu jedan dućan zatvoriti, a drugi otvoriti”, rekao je.

N1

“Jedna prijateljica otišla je u diskontni lanac u Sloveniju i kod nas i pogledala cijena i rekla “nema šanse”. Neke važne namirnice su bile jeftinije nego kod nas. Tom diskontnom lancu nije u interesu da odere hrvatske kupce, on jednostavno uračunava cijenu poslovanja u svoje cijene, a tamo su čak plaće veće. I mi se moramo zapitati zašto svi dolaze u Hrvatsku da dižu cijene. To nije zato što oni mrze Hrvate”, dodao je.

“To nam govori da je poslovanje u Hrvatskoj skupo, a zašto je to tako? Moramo se vratit našim čarobnjacima koji sjede u ministarstvu koji su to napravili”, napomenuo je Samardžić.

Kada su u pitanju prijedlozi kako to ispraviti, kaže da treba smanjiti poreze. “Smanjiti PDV, smanjiti porez na dobit, poreze na poslovanje, u smislu plaća koji su kod nas neodrživi”, rekao je.

Ne vjeruje da će to promijeniti porezna reforma. “Većina njih je prelijevanje iz šupljeg u prazno. Porezno opterećenje ostaje isto samo se mijenja u koju će vreću ići. Razni su parafiskalni nameti, poslovanje se komplicira, nedorečeni nameti su tu, pa na kraju i korupcija koju mi građani plaćamo. Pa odakle dolaze milijarde za pokrivanje gubitka HEP-a? To su sve stvari koje mi plaćamo”, napomenuo je.

Smatra da ovim zakonom o neradnoj nedjelji trpe mali trgovci. “Oni si ne mogu dopustiti da zatvore jedan dućan, a otvore drugi kako to rade veliki lanci. I što smo na kraju dobili? Velike gužve u tim velikim trgovinama. Ljudi nisu promijenili svoje navike, oni su samo otišli u drugi šoping centar, a trpe oni mali koji bi trebali održavati konkurenciju. Ako sve prepustite velikim lancima prirodno je da će oni cijene podizati”, dodao je.

“Kako će plaća rasti na 2.000 eura kada iznad 2.000 eura dajete pola plaće državi?”, zapitao se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare