Most podiže kaznenu prijavu protiv viceguvernerke HNB-a

Vijesti 16. sij 202413:16 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Klub zastupnika Mosta najavio je u utorak da će podignuti kaznenu prijavu protiv zamjenice guvernera HNB-a Sandre Švaljek zbog lažnog svjedočenja.

“Predmet ove kaznene prijave je da je Sandra Švaljek u upravnom procesu, koje je zatražilo Županijsko državno odvjetništvo, a koje je trebala provesti HANFA, dala lažni iskaz kao svjedok jer, uz kupnju dionica Zagrebačke banke, koju je nadzirala kao članica Savjeta HNB-a, nije prijavila obrnuti repo aranžman koji je provela s’borgovcima”, rekao je Mostov Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare u Saboru.

Pojasnio je da Ekonomski institut Zagreb u svom portfelju ima i financijsku imovinu, a dio su i dionice ZABA-e.

Švaljek je, tvrdi Troskot, uzela te dionice i dala kao zalog Borg grupi, poznatoj iz afere Agrokor, na 20-ak dana, a koja joj je na temelju toga dala novce s kojima je ona kupovala dodatne dionice ZABA-e i ostvarila protupravnu imovinsku korist za Ekonomski institut Zagreb kao članica Savjeta HNB-a.

“Kaznena prijava ide u dva smjera – prvi da je kao članica Savjeta HNB-a, za što postoji osnovana sumnja, ostvarila protupravnu imovinsku korist za Ekonomski institut Zagreb, a drugi da je davala lažni iskaz, odnosno, nije kao svjedok dala podatke da je davala imovinu Instituta ‘borgovcima’, koji su dali novce na temelju kojih je kupovala dionice”, navodi Troskot.

Radi se o iznimnoj špekulaciji jer se moglo dogoditi na tržištu da cijene dionica ZABA-e padnu, a ona je imala informacije kao članica Savjeta HNB-a, čime je dovela u ugrozu imovinu Ekonomskog instituta”, ustvrdio je.

To, dodaje, potvrđuje i zapisnik s Upravnog vijeća iz srpnja 2007. godine, koje je dalo izričiti nalog da može kupiti samo dionice ZABA-e, a nitko joj nije odobrio dvostruki repo aranžman i zalaganje dionica kod borgovaca.

Istaknuo je kako nije jasno zašto HANFA nije reagirala, jesu li znali pa su prikrivali ili nisu znali, a već su proveli određene nadzore.

Rekao je i da je na jučerašnjoj sjednici Odbora za financije, na kojem je bila i Švaljek, nije ništa odgovorila na njegov upit o tome nego da ga je napala na osobnoj razini.

Na pitanje je li Švaljek u tome ostvarila osobnu korist, odgovorio je da je iz izvještaja vidljivo da je ostvarila protupravnu imovinsku korist za Ekonomski institut, a je li ona osobno zaradila, kazao je, to ostavljaju istražnim tijelima jer ne žele biti neozbiljni i optuživati za nešto za što nemaju dokaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!