“Možemo! sukrivac jer su podržali zakon o obnovi, moraju se ispričati građanima”

Vijesti 07. ruj 202111:23 > 13:201 komentar
Izvor: N1

O (ne)obnovi Zagreba i Banije nakon potresa u N1 Studiju uživo govorio je Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta.

Istaknuo je da su oni otpočetka upozoravali na stanje na Banovini te da to nije bilo teoretiziranje već su od početka bili fizički pristutni.

“Veliko srce je Hrvatska pokazala na početku”, rekao je, dodavši da bi se i pola godine i godinu i pet godina nakon potresa trebalo pitati što je s ljudima tamo.

VEZANE VIJESTI

“Kontejner je prostor koji će loše utjecati na zdravlje ljudi. Nekako su izašli iz fokusa javnosti. Upozoravali smo da je pitanje ekonomske održivosti tamo važno, da treba uključiti građevinare i proizvođače koji su tamo na terenu. Imamo situaciju da ljudi iseljevaju, stvar stoji na mjestu, ali ne treba čuditi kada vidimo središte Zagreba, koji je najatraktivnija lokacija u Hrvatskoj, kako danas izgleda i stoji na mjestu”, komentirao je Nino Raspudić.

“Vlada se nije pitala hoće li zakon biti provediv”

Na pitanje tko je kriv i tko je zakazao, Raspudić je rekao da je primarna motivacija Vlade bila kontrolirati veći dio novca koji će ići za obnovu, a Možemo! i SDP su sukrivci za loš zakon o obnovi jer su zajedno s HDZ-om za njega glasali.

“Ono što je njihova primarna motivacija bila je kontrola nad tokom novca, ta centralizacija i stvaranje Fonda. Neću reći da je netko imao loše ili kriminalne namjere. Bilo im je stalo da kontroliraju veći dio novca koji će ići za obnovu, a nisu se pitali hoće li taj zakon biti provediv. Mi imamo moralno pravo taj zakon kritizirati, za razliku od nekih – neobično mi je vidjeti da Možemo! danas govori da je zakon manjkav. Pa zašto ste glasali za zakon? Možemo! su stvarali moralnu paniku, pritiskali da što prije treba donijeti zakon i podržali ga zajedno s HDZ-om i SDP-om. Oni su sukrivci i trebaju se ispričati zagrebačkoj javnosti. Zakon je loš i neprovediv”, rekao je saborski zastupnik Mosta.

“Stvara se lažni dojam da imamo oporbu”

Rekao je i da se stvara lažni dojam da imamo oporbu, što to nije istina: “Zajedno su donijeli zakon, a Možemo! je bio ključan u stvaranju te psihoze. Pritiskali su da se što prije donese taj zakon.”

Ističe da se na obnovu Zagreba nakon potresa ne može gledati kao na obnovu zasebnih objekata već na obnovu treba gledati kao na jednu cjelinu.

VEZANA VIJEST

“Struka i urbani planerij moraju definirati okvire – definirati gdje se zgrade moraju obnavljati kakve su bile, gdje se može raditi fasada… Privući investitore, privuči novac, a ljudima dati u vidu vaučera da raspolažu tim sredstvima”, rekao je, dopdavši da ova ekipa bježi od investitora i poduzetnika kao vrag od tamjana.

“Kao stanovnik grada Zagreba ja sam gubitnik kao i svi mi. Volio bih da sam i sam mogao glasati za taj zakon i da sam bio u krivu”, poručio je Raspudić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar