Mrak Taritaš: HDZ-u uopće ne vjerujem, zanima me konačni cilj ustavnih promjena

Vijesti 10. lip 202210:07 > 11:24 0 komentara
N1

Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a gostovala je u Novom danu i komentirala ustavne promjene u provedbi referenduma koje predlaže Vlada.

Kako navodi, Ustav je temeljni dokument i pravni akt svake države.

“Kada ulazite u nekakve promjene morate ući s razlogom, ciljem i idejom. Morate prihvatiti i neke druge argumente i ideje. Ja sam za to da se sjedne za stol, da se razgovara i da se vidi što je smisao i cilj. Nisam za ‘uzmi ili ostavi’. Svi smo nezadovoljni načinom na koji je definiran referendum”, rekla je.

VEZANE VIJESTI

Kaže da HDZ-u uopće ne vjeruje, pa tako niti po ovom pitanju.

“HDZ jedno priča, drugo radi, a treće su mu namjere. Ipak, oko nekih stvari moramo sjesti i razgovarati. Uvijek me zanima što je konačni cilj. Odjednom se HDZ silom zauzima za referendum. Bojim se da to nije taj HDZ koji mi prepoznajemo”, rekla je.

Tvrdi da je provođenje referenduma u Hrvatskoj otežano jer se “stavljaju noge u vrata”.

“Vrlo je zanimljivo da se HDZ na to odlučio. Sigurno imaju skrivene namjere, ali to nije razlog da se s njima ne razgovara o ovome. Bit će teško i mukotrpno”, rekla je.

Pitanje ženskih prava

Govoreći o pitanju pobačaja i pravu žene na izbor, rekla je da je HDZ imao priliku razriješiti taj problem.

“Predložili smo zaključak da se to računa kao prvo čitanje, a da se potom prebaci Vladi, koja je trebala pripremiti drugo čitanje. HDZ to nije želio”, navodi Mrak Taritaš.

Sigurna je da će HDZ do zadnjeg daha tvrditi da nema potrebe da se te teme definiraju Ustavom.

“Ne daj bože da se netko nešto predomisli i da se vratimo tamo gdje smo bili prije 40 godina. Sjetimo se samo Istanbulske konvencije. U tom trenutku je Plenković dozvolio tu podjelu. Dozvolio je da u HDZ-u budu ljudi koji neće podržati Istanbulsku jer je mislio da će od nas dobiti dovoljno glasova. On sebi to više neće dozvoliti”, kaže Mrak Taritaš.

Osvrnula se i na priziv savjesti liječnika.

“To sam pitanje postavila i premijeru, koji je ostao jako iznenađen. Rekla sam da imamo bolnice u kojima su svi ginekolozi, anesteziolozi i sestre u prizivu savjesti. To su bolnice koje mi plaćamo iz proračuna i morate osigurati elementarnu medicinsku mogućnost prekida trudnoće. Ostao je jako zbunjen pitanjem, okrenuo se ministru Berošu i rekao ‘pripremi odgovor’. Do danas nisam odbila odgovor na to”, poručuje Mrak Taritaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.