MUP potpisao memorandum o suradnji s američkom agencijom DEA

Vijesti 12. sij 202212:16
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova RH i Ravnateljstvo policije potpisali su u srijedu s Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv narkotika (DEA) Memorandum o suglasnosti kojim je dodatno ojačana hrvatsko-američka suradnja u borbi protiv ilegalne trgovine drogama, priopćio je MUP.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je potpisivanje Memoranduma kao snažnu potvrdu i priznanje radu hrvatske kriminalističke policije. ”Nakon pristupanja RH Programu izuzeća od viza, Memorandum je još jedan plod intenzivne suradnje s našim američkim partnerima i potvrda da SAD svrstavaju RH među zemlje svijeta koje ispunjavaju najviše sigurnosne standarde”, kazao je Božinović.

Dodao je da je jačanje suradnje u području sigurnosti sa SAD-om kontinuirano i da je rezultat međusobnog povjerenja izgrađenog u posljednja tri desetljeća.

”Suradnja dobiva na dodatnoj važnosti upravo u današnje vrijeme kada smo svjesni da su gotovo svi sigurnosni izazovi više ili manje transgranični, transnacionalni i sve više transkontinentalni. Otvaranje regionalnog Ureda DEA-e u Zagrebu 2016. godine bilo je veliko priznanje RH u borbi protiv kriminaliteta droga, pogotovo u razbijanju kriminalnih skupina tzv. Balkanskog kartela u kojemu već bilježimo značajne rezultate i uspjehe s našim američkim partnerima”, nadodao je.

Otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Marko Fleming ocijenio je da je partnerstvo SAD-a i Hrvatske snažno, dinamično i rastuće te da se novi sporazum nadovezuje na veliki uspjeh u suradnji s MUP-om na pristupanju Hrvatske Programu izuzeća od viza.

”MUP ostaje blizak partner u promicanju zajedničkih ciljeva, a potpisivanjem današnjeg sporazuma zajedno ćemo ići naprijed u učinkovitom američko-hrvatskom timskom radu protiv trgovine drogom i transnacionalnog kriminala”, kazao je Fleming dodajući da SAD cijeni vodstvo Hrvatske u suzbijanju tih izazova u široj regiji.

Potpisnici Memoranduma su pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije u Ravnateljstvu policije Antonio Gerovac i ataše regionalnog Ureda DEA-e u Hrvatskoj Kevin Fejeran.

Memorandum uređuje opseg alata, od tehnoloških do razmjene informacija te oblike međusobne potpore tijekom vođenja operacija usmjerenih na suzbijanje krijumčarenja droga, kao i blisku komunikaciju u kaznenom gonjenju počinitelja kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar