Nastavljeno suđenje Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu

Vijesti 05. srp 202313:32
Filip Zavadlav
N1/Ilustracija

Odbijenim zahtjevom obrane za izuzećem člana sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damira Romca i ispitivanjem okrivljenikove liječnice u srijedu je nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu za ubojstva Marina Torlaka, Jurice Ožića Paića i Marina Bobana u siječnju 2020. u središtu Splita.

Zavadlavova nova odvjetnica Doris Košta na početku rasprave zatražila je prekid suđenja, a ranije i isključivanje iz postupka predsjednice vijeća Višnje Strinić što je odbijeno.

Na ovoj raspravi zatražila je izuzeće suca Damira Romca, novog člana sudskog vijeća, prije kojega je na tom mjestu bio Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu koji je reizabran na tu dužnost.

Za Koštu je bilo neprihvatljivo da o ranijem traženju izuzeća sutkinje Strinić odlučuje baš Klein koji je bio dio vijeća. Problematizirala je i čitanje povjerljive korespondencije između Zavadlava i nje te je zatražila pokretanje stegovnog postupka protiv sutkinje Strinić.

Nakon petominutne pauze, zahtjev je odbijen, a predsjednica sudskog vijeća Košti je oduzela pravo na zahtjev za izuzećem i prebacivanjem predmeta.

Strinić smatra da su navodi obrane neopravdani i neutemeljeni, a podsjetila je i da se zatvorenik može dopisivati samo pod nadzorom te da mu se pisanje pisama iz zatvora može i uskratiti.

Svako poslano pismo pregledava i čita sudsko vijeće, makar bilo naslovljeno na branitelja. “Sadržaj pisma može biti bilo kakav i kao takav može biti izvor opasnosti”, poručila je sutkinja Strinić.

Zavadlav prigovorio iskazu – dala mi je krivi lijek

Svjedočila je obiteljska liječnica Filipa Zavadlava Milka Paradžik, kod koje je Zavadlav bio četiri dana prije krvoprolića u Varošu te je zaključila kako je bio orijentiran i priseban.

“Kad sam čula za događaj na radiju, nisam ni pomislila da bi to mogao biti Filip” rekla je liječnica na što je primjedbu imao okrivljenik.

“Iskaz je suspektan i nije vjerodostojan po kardinalnom nesjećanju i govoru tijela. Prekršila je liječničku etiku jer mi je dala krivi lijek i sada to pokušava zataškati”, kazao je Zavadlav.

Zavadlavu se ponovno sudi nakon što je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude od ukupno 40 godina, vezano uz optužbe da je planirao osvetu osobama iz narko miljea koji su iznuđivali, prijetili i napadali njegova brata, ali i njega.

Krajem siječnja, na prvom ročištu koje je odgođeno, Zavadlav je na sva pitanja sutkinje Strinić odgovarao na talijanskom jeziku, ali je nakon naloženog psihijatrijskog vještačenja utvrđeno kako je raspravno sposoban.

Suđenje se nastavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok