Nepotopiva je: Ovako izgleda brodica hitne službe, može ploviti u svim uvjetima

Vijesti 27. ožu 202313:27 2 komentara
Ministarstvo zdravstva/N1/Zlatko Potkonjak

U Šibeniku je danas puštena prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura.

Sredstva su osigurana iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. Kako je priopćeno iz ministarstva zdravstva, time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske.

“Sposobnosti ovih brodova su jako važne. Riječ je o brodovima koji su potpuno nepotopivi. Mogu ploviti u bilo kakvim uvjetima, što je ključno za prijevoz pacijenata koji trebaju hitnu medicinsku pomoć”, izvijestila je naša reporterka Vesela Šegvić.

Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo zdravstva
Ministarstvo zdravstva
N1/Zlatko Potkonjak
N1/Zlatko Potkonjak
N1/Zlatko Potkonjak
N1/Zlatko Potkonjak

“Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno Studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30% do 50%”, izjavio je ministar Vili Beroš.

Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu. Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko.

“Dodatno dižemo ljestvicu u pružanju hitne medicinske pomoći uspostavljanjem Hrvatske helikopterske medicinske službe, za koju je trenutno objavljen javni međunarodni natječaj, te usporedno ulažemo i u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara / tehničara iz hitne medicine. U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama se dodatno regulira rad turističkih ambulanti i ostale zdravstvene usluge posjetiteljima Lijepe Naše. Sve navedeno Hrvatsku čini još sigurnijom i poželjnijom turističkom destinacijom”, zaključio je ministar Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare