Nisu neki govornici pa su se fokusirali na performanse: Tko su najuporniji saborski performeri?

Vijesti 08. stu 202306:30 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL / N1 / Ilustracija

Uoči Aktualnog prijepodneva u srijedu, prisjetili smo se nekih saborskih kreativnih i "kreativnih" performansa kojima smo svjedočili. Neki su bili duhoviti, dok su neki (većina, nažalost) bili neukusni, neprimjereni, nekorektni...

U hrvatskoj politici sve je manje dobrih govornika, ali je sve više performera. Nakon nedavnog lupanja po klupama dijela oporbe, prisjetili smo se i nekih rekvizita koje su “kreativci” donosili u Sabornicu ne bi li bocnuli suparnike. Neki su u tome uspjeli, dok su neki, blago rečeno, ostali neshvaćeni.

Bulj donosio svega: Od ulja do mulja

Tada je i najbolji trenutak za donijeti u sabornicu nešto što će simbolički djelovati snažnije na publiku. Pa kad je inflacija – donesi košaru skupih proizvoda, a kad je ekološka katastrofa – istresi komad nečeg onečišćenog na govornicu.

A donosilo se proteklih godina koječega. Od uputnica za psihijatrijsko liječenje do plastičnih aviona, od tanga gaćica do fekalija. Zaseban članak dao bi se napisati samo o onome što je zastupnik Mosta i gradonačelnik Sinja Miro Bulj donio u Sabor. Najčuveniji njegov performans zbio se u siječnju 2021. kada je na aktualac u sabornicu donio bocu mutne vode iz rijeke Cetine, zagađene fekalijama.

“U moju Cetinu ulazi kanalizacija. Cijela Dalmacija ovo pije”, grmio je Bulj mašući plastičnom bocom s muljavom tekućinom pred premijerom Andrejom Plenkovićem.

Da previše ne duljimo, nabrojat ćemo u jednoj, doduše podužoj rečenici, što je sve u protekla dva mandata zastupnik Bulj donosio u Sabor. Osim cetinske vode zagađene fekalijama, donio je: Crveni tepih (za Plenkovića), litru jestivog ulja (zbog skupoće), bocu mlijeka (zbog zatiranja domaćih mljekara), paket jaja (“Neću gađati Plenkovića. Ne morate zvati saborsku stražu!”, rekao je), vreću smeća (zbog dovoza ‘tuđeg’ smeća na deponij u Sinju), majicu s logom HEP-a i natpisom “HEP, više od krađe” (zbog afere ‘plin za cent’), komad “kancerogene” troske koja se godinama odlaže u Biljanima Donjim u Ravnim kotarima…

Ništa strašno… to je samo brašno

Za Buljem po domišljatosti u donošenju “stvari” u Sabor tek neznatno zaostaje Hrvoje Zekanović, formalni član HDS-a, a neformalno HDZ-a. Kada je ljetos predsjednik Zoran Milanović učinio presedan iskoristivši ovlast da sazove izvanrednu sjednicu Sabora, ali odbivši doći na nju, Zekanović je u sabornicu donio “kartonskog” Milanovića. Usto je za saborskom govornicom mahao vrećicom bijelog praha tvrdeći da je “unutra baš ono što se misli da jest” te da je istu pronašao na Pantovčaku, aludirajući da je to Milanovićev kokain. Kasnije je priznao da u vrećici ipak nije bilo “ono što se mislilo da jest”, nego obično glatko brašno.

Na istu izvanrednu sjednicu zastupnik Kluba Domovinskog pokreta, Zlatko Hasanbegović, donio je i na stol ispred sebe nasadio košarkašku loptu, ciljajući time također na Milanovićevu izjavu kako je sazivanjem izvanredne sjednice oporbi “dao ključeve dvorane da igraju na koš bez da išta porazbijaju”.

Seksi gaćice i plastični aviončići

Vjerojatno najčudniju predstavu za saborskom govornicom i s najbizarnijim artiklima izveo je u travnju 2018. godine tadašnji zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku, Željko Glasnović. Tijekom saborske rasprave, a uoči ratifikacije Istanbulske konvencije, svoje neslaganje s istom iskazao je donijevši za govornicu crnu vrećicu iz koje je potom redom izvukao: baletanske papuče, seksi štikle i jedne crne tanga gaćice. Baletanske je papučice bio namijenio kolegi zastupniku Bojanu Glavaševiću (“Ako nije siguran u svoju spolnost.”), seksi štikle tadašnjoj vladajućoj koaliciji HDZ-HNS, a tanga gaćice, kako reče, “ženama koje su zarobljene u muškim tijelima”.

“To su trebale uručiti feministkinje i članice udruge B.a.B.e., ali zapalo je mene. A još imate vremena da se predomislite u vezi glasanja. Ove poklone možete nakon glasanja preuzeti kod mene”, kazao je Glasnović.

A nakon što je početkom 2019. propao posao kupovine rabljenih borbenih zrakoplova F-16 od Izraela, tadašnji zastupnik SDP-a, danas Socijaldemokrat Franko Vidović, na aktualcu je došao do premijera Plenkovića i ministra obrane Damira Krstičevića te pred njih stavio kutije s maketama plastičnih aviona. Dok je Plenković Vidovićev poklon ignorirao, Krstičević je burno reagirao te bijesno tresnuo kutiju sa svojim aviončićem o pod.

Uputnica psihijatru za šefa Sabora

Davne 2011. u Saboru je Dinko Burić iz HDSSB-a, inače liječnik po struci, tadašnjem potpredsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu donio uputnicu za psihijatrijsko liječenje, koju je ovaj s gnušanjem poderao, a Burića potjerao iz dvorane. Burićev tadašnji kolega iz HDSSB-a Boro Grubišić jednom je prilikom u Sabor donio megafon pa je, tvrdeći da mu HDZ-ovi zastupnici isključuju mikrofon, govorio preko njega “da ga čuju”.

Saborska TV

Ivan Pernar iz Živog zida svojedobno je u sabornicu donio vijenac bijelog luka i ostavio ga na govornici kazavši da je to “protiv đavola i krvopija”, odnosno “zadnje čime se hrvatski narod može obračunati s HDZ-om”.

A u svibnju 2020. godine, tijekom donošenja rebalansa državnog proračuna, nakon što je odbijeno svih njegovih više od stotinu amandmana (!) SDP-ov zastupnik Gordan Maras svome je imenjaku, predsjedniku Sabora Jandrokoviću, uručio zaštitnu kacigu sugerirajući time da su ulice u središtu Zagreba nesigurne nakon potresa.

“Evo vam kaciga. Čujem da ste i alpinist, dobro će vam doći”, kazao je Maras Jandrokoviću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!