Nova pravila: Iz Srbije u Hrvatsku bez certifikata, testova i karantene

Vijesti 27. lip 202116:48 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja i pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, objavilo je Veleposlanstvo Srbije u Zagrebu.

Pozivajući se na revidirane uvjete ulaska u RH od 25. lipnja 2021. godine, Veposlanstvo na službenoj internet stranici  navodi da državljanima Srbije neće biti potrebna potvrda o cijepljenju, niti negativan PCR test.

Srbija je od 12. svibnja svim građanima posredstvom e-sustava omogućila Digitalni zeleni certifikat, potvrdu s elektroničkim pečatom o cijepljenju protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na covid-19.

Uz osobne podatke, ime, prezime, jedinstveni matični broj građana (JMBG), spol te broj putovnice, digitalni zeleni certifikat sadrži i podatke o cijepljenju, broju primljenih doza te datume cijepljenja, ali i rezultate PCR, antigenskog i serološkog testa.

Certifikat Srbije u međuvremenu su priznale Turska, Grčka, Slovenija te Mađarska, bez obzira koje su cjepivo građani primili.

Grčka i Turska su prethodnih godina, uz Crnu Goru, bile vodeće zemlje koje su turisti iz Srbije birali za ljetne destinacije, ali je pandemija koronavirusa tijekom 2020. narušila tu statistiku.

Srbija je 19. lipnja, prvi put nakon osam i pol mjeseci, registrirala dvoznamenkasti broj novozaraženih koronavirusom na dnevnoj razini, a konstantno se smanjuje broj umrlih od korone te oboljelih na bolničkom liječenju i respiratorima.

U protekla 24 sata u Srbiji su od posljedica covida-19 umrle dvije osobe, a među 4903 provedena testa registrirana su 63 nova slučaja  zaraze, objavljeno je na portalu covid-19.rs.

Na bolničkom liječenju u nedjelju je 314  pacijenata, od kojih su 12 na respiratorima.

Od početka epidemije u ožujku prošle godine registriran je 716.301 slučaj zaraze, a bitku s koronom izgubio je 7031 pacijent.

Prema podacima s kraja prošlog tjedna, u Srbiji je od početka kampanje cijepljenja, u prosincu 2020., dano više od 5,2 milijuna doza cjepiva, od toga su najmanje 2,7 milijuna prve doze, dok je više od 2,5 milijuna građa primilo obje doze.

Srbijanski zdravstveni sustav koristi četiri cjepiva – Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm te ruski Sputnjik V, čija je proizvodnja od 4. lipnja počela i u beogradskom Institutu za imunologiju i virusologiju “Torlak”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!