Nove upute na granici zbog omikrona: Evo što se mijenja

Vijesti 30. stu 202115:49 0 komentara
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za putnike koji dolaze iz država s područja Južne Afrike. Prema uputama, svi putnici koji dolaze iz tih zemalja morat će u obaveznu 14-dnevnu karantenu s obavezom testiranja posljednji dan karantene.

Pri dolasku iz sljedećih država/regija primjenjuju se posebne epidemiološke mjere (Odluka o sigurnosnoj mjeri privremene zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku za osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocwane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik) prilikom prelaska granice Republike Hrvatske:

Putnicima koji dolaze iz Južnoafričke Republike, Bocwane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik određuje se nužna mjera
karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana i obavezno testiranje na virus SARS-CoV-2 zadnji dan karantene. Preporučljivo je putnike iz tih zemalja testirati odmah po dolasku u Hrvatsku, tj. na početku karantene.

Dokaz o preboljenju i cijepljenju ne oslobađa obveze pribavljanja negativnog PCR testa i karantene putnike koji dolaze iz tih zemalja.

Također, pri dolasku iz Brazila, obvezno je predočenje negativnog nalaza brisa nazofarinksa (nosnog dijela ždrijela). Negativan nalaz brisa ne smije biti stariji od 48 sati ako je rađen brzi antigenski test ili 72 sata ako je rađen NAAT/PCR test od vremena uzimanja brisa do ulaska u Hrvatsku, piše HZJZ u svojim uputama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!