VIDEO Novo nevrijeme u Hrvatskoj, Sloveniju poharao tornado brzine 100 km/h

Regija 01. kol 202318:27 > 22:52 0 komentara
Mitja Muha / Facebook / Ilustracija

U Hrvatskoj je na pomolu nova promjena vremena. Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) najavlju pljuskove s grmljavinom na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu unutrašnjosti, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug.

DHMZ je stoga izdao narančasto upozorenje za dvije regije – zagrebačku i karlovačku.

U tim se regijama očekuju izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom, a uz granicu sa Slovenijom moguće su i bujične poplave.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, navodi DHMZ.

Tuča u Sloveniji, pijavica u Italiji

Olujna fronta stigla je do susjedne Slovenije. Tuča je padala u Šmarju kod Jelše, a zbog obilnih padalina poplavljena je cesta u okolici Tolmina.

Kako prenosi N1 Slovenija, meteorologinja Arse Veronika Hladnik kazala je da je hladna fronta iznad Alpa, a olujna događanja bit će koncentrirana između 18 sati i ponoći. Budući da je riječ o prolasku fronte, za vrijeme nevremena mogući su jači udari vjetra i pljuskovi, ali nije isključena ni pojava tuče, pojasnila je.

Kako je potvrdila Slovenska agencija za okoliš (Arso), najvjerojatnije se razvio tornado.

“Naša automatska postaja zabilježila je udar vjetra koji je dosezao gotovo 30 metara u sekundi”, objasnio je za N1 dežurni meteorolog Andrej Velkavrh.

Vidio se široki vrtlog unutar kojeg su bili i vrlo jaki manji vrtlozi promjera od nekoliko metara. Srećom, to je trajalo samo nekoliko minuta, navodi Arso. Na meteorološkoj postaji Koseze kod Ilirske Bistrice zabilježen je najjači izmjereni udar vjetra brzine 107 kilometara na sat.

Policijska uprava Kranj priopćila je da su bledski policajci oko 18:30 sati obaviješteni da je na turistički vlak palo stablo. U vlaku je bilo još četvero putnika, a u incidentu nitko nije ozlijeđen, ali je nastala materijalna šteta na vozilu.

U Italiji je pak snimljena pijavica. Naime, blizu grada Jesol zabilježena je nova superćelija koja je dovela do pijavice, a fotografiju je podijelila Facebook stranmica Neurje.si.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!