Obersnel o akciji EPPO-a: Nadam se da istragu nije radio nekakav KPMG ili Kamal

Vijesti 04. tra 202316:43 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u Newsroomu je komentirao novu akciju Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u kojoj je uhićeno pet osoba, među kojima je i Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix. U fokusu istrage je sortirnica prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci koja je izgrađena prije godinu dana, ali nije još počela s radom.

Obersnel navodi da ga nikakva tijela nisu kontaktirala zbog ovog slučaja. “Nitko me nije kontaktirao ni tražio bilo kakvu informaciju, mislim na policiju, DORH ili Ured europske tužiteljice. Iznenađen sam jutrošnjim događanjima. Taj projekt je bio predmet kontrole brojnih tijela i nitko dosad nije našao nikakve nepravilnosti.”

Bivši riječki gradonačelnik je komentirao i postoji li mogućnost da se on sam nađe pod lupom interesa policije.

“Nakon 21 godine bavljenja politikom, to nije nikakvo iznenađenja, ne bi bio prvi put, a nadam se da bi bilo zadnji put da budem predmet interesa neke istrage. Međutim, nikad u karijeri nisam imao problema ili dokaza da sam radio bilo što što je nespojivo sa zakonom”, kazao je Obersnel i dodao:

“I pročelnica (Irena) Milićević i direkotrica Čistoće Jasna Kukuljan su moje dugogodišnje suradnice u koje imam apsolutno povjerenje, s kojima sam realizirao brojne projekte, obje su pouzdane i odgovorne osobe i ne vjerujem da su bile uključene u bilo kakve nezakonite radnje i vjerujem da će se to dokazati.”

Obersnel je naglasio da nije “uvjeren u krivnju ni Miličević ni Kukuljan”. Dodao je da se DORH nije proslavio s dosadašnjim postupcima, a vjeruje da se ta praksa neće promijeniti ni s europskim tužiteljima.

“Nadam se da istragu nije radio nekakav KPMG ili Kamal ili kako se zovu ti stručnjaci koji rade za ta tijela”, dodao je.

Sortirnica nije proradila ni godinu dana nakon što je završena, no Obersnel pojašnjava da to nema veze s istragom.

“Kad je sortirnica planirana i kad smo osigurali novce putem fonda za energetsku učinkovitost, bilo je predviđeno, što je za mene i logično, da će sortirnicom upravljati naše komunalno društvo, ono gradsko. Nakon toga su određena tijela koja su dodjeljivala sredstva tražila da se ne može to dodijeliti komunalnom društvu nego da se raspiše natječaj za koncesiju kojom će se odabrati tko će upravljati sortirnicom.

Kako takav natječaj nikad u Hrvatskoj nije raspisan, bilo je potrebno provesti složene konzultacije kako bi se pronašao najbolji način za definiranje takvog oblika koncesije i kako sam upoznat, to je spremno ili će vrlo brzo biti spremno za raspisivanje natječaja. To što sortirnica ne radi nema nikakve veze s istragom”, zaključio je Obersnel.

Tijek događaja o novoj akciji EPPO-a pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!