Objavljeni rezultati ankete za posljednje tri jedinice

Vijesti 14. tra 202420:40 1 komentar
Bruno Fantulin/PIXSELL

Kampanja je došla do same završnice, baš kao i veliko istraživanje po svim izbornim jedinicama. Zbog kojeg HDZ ima najviše razloga za zadovoljstvo.

Nakon što je obrađeno njih sedam, na samom kraju Nova TV donosi i rezultate za prvu, drugu i šestu jedinicu. Upravo u njima će se odvijati najneizvjesnija borba za mandate.

Šesta izborna jedinica doživjela je značajne promjene u odnosu na svoj prijašnji izgled – danas obuhvaća zapadni dio grada Zagreba te zapad i jugozapad Zagrebačke županije. U njoj se vodi mrtva trka, prednost zasad ima HDZ.

HDZ s partnerima uživa 22,8 posto podrške ispitanika, no vrlo mu je blizu SDP, a daleko nije ni Možemo!. Rijeke pravde podržava 21,5 posto ispitanih, što je za oko jedan postotni poen manje nego HDZ. Možemo ima 18,9 posto podrške, što je oko 1,5 postotni poen manje od SDP-a i partnera.

Četvrta je koalicija Mosta, Suverenista i ostalih partnera – imaju 7,5 posto; peta je koalicija Fokusa i Republike s podrškom od 6,8 posto, a prag prelazi i Domovinski pokret s partnerima zahvaljujući podršci od 6,4 posto. Još uvijek je visok broj neodlučnih – gotovo 12 posto.

U šestoj izbornoj jedinici i HDZ-ova i SDP-ova koalicija osvajaju po četiri mandata, Možemo! tri. Po mandat osvajaju još i Most, Fokus i Republika te Domovinski pokret.

Nova TV

Osim istoka Zagreba i Zagrebačke županije, u drugoj jedinici je i dalje gotovo cijela Bjelovarsko-bilogorska županija, ali i samo dio Koprivničko-križevačke – grad Koprivnica je sad u četvrtoj izbornoj jedinici. I ova se izborna jedinica “plavi” i nema izjednačenosti kao u prošloj.

HDZ s partnerima uživa više od 30 posto podrške, Rijeke pravde su za nijansu slabije od 20 posto podrške. Na trećem je mjestu koalicija oko Domovinskog pokreta, podržava ih 12,5 posto ispitanih, četvrti je Most s partnerima i 10,7 posto podrške.

Prag prelazi još i Možemo! za koje bi na izborima glasovalo 8,4 posto ispitanih. Ispod praga ostaje koalicija Umirovljenici zajedno, s podrškom od tri posto možda još imaju kakvu takvu šansu.

Pretočeno u mandate, i ovdje HDZ i partneri kao najsnažnija lista uzimaju najviše, tj. šest mandata, SDP-ova koalicija tri. Po dva mandata idu Domovinskom pokretu i Mostu te konačno jedan uzima Možemo!

Nova TV

Prva izborna jedinica je također doživjela izrazito velike promjene nakon posljednjeg prekrajanja – u njoj više nije ljevici sklona Trešnjevka – sada je u šestoj izbornoj jedinici – nego u prvu sada ulazi južni dio Zagrebačke Županije, uključujući i HDZ-u sklonu Veliku Goricu, što se i vidi: HDZ s partnerima uživa 26,2 posto podrške ispitanih, Rijeke pravde 21,2 posto, Možemo! 18,6 posto.

Koalicija oko Domovinskog pokreta ima 6,4 posto podrške, ona oko Mosta 5,4 posto podrške. Ispod praga, ali s ipak nekim izgledima da ga prijeđu je još i koalicija Fokusa i Republike – podržava ih 3,6 posto ispitanih – a svi ostali su pojedinačno na manje od 2,5 posto. I ovdje je također visok postotak neodlučnih, gotovo 11 posto.

Kada su mandati u pitanju, HDZ će ih uzeti najviše, i to pet, jedan manje osvaja SDP. Možemo! je na tri mandata, a Domovinski pokret i Most, odnosno njihove koalicije, uzimaju po jedan.

Nova TV

Na kraju priče, HDZ s partnerima ima uvjerljivo najviše mandata – 60. Druga je koalicija Rijeke pravde, osvaja 41 mandat. Treći je Domovinski pokret i njihova koalicija, oni imaju 15 mandata. Možemo! prolazi bolje nego dosad, prema istraživanju bi trebali imati 11 mandata, Most devet.

U Sabor još ulazi IDS s dva mandata te Nezavisna platforma Sjever – iza koje stoji Matija Posavec – i koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom. U gotovo svim izbornim jedinicama je po jedan, dva, a negdje i tri granična mandata te je još uvijek jako visok postotak neodlučnih – u većini izbornih jedinica veći od 10 posto.

Nova TV

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare