Oleg Butković o spajanju mosta: Ovo su trenuci koji se ne događaju svaki dan

Vijesti 28. srp 202118:03
Izvor: N1

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za N1 je govorio o spajanju Pelješkog mosta.

Pelješki most je projekt svih projekata, rekao je.

“Danas je veliki događaj. Mnoge su generacije sanjale da se on napravi, preko 20 godina traju volja i želja, a mi smo privilegirana generacija koja ostvaruje projekt uz financije iz EU-a. Ovim mostom spaja se hrvatski teritorij. Ovo su trenuci koji se ne događaju svaki dan, a nakon ovoga treba završiti i most i pristupne ceste”, rekao je Oleg Butković.

Hrvatske ceste pokazale da su ozbiljna tvrtka

Do početka iduće sezone 30 kilometara pristupnih cesta i most trebali bi biti gotovi.

“Hrvatske ceste su pokazale da su ozbiljna tvrtka i da najveći infrastrukturni projekt mogu provesti filigranski točno. Kod javne nabave bilo je puno žalbi, ali takav je zakon kakav je. Cijela je Vlada disala kao jedan, ovo je veliki dan za sve nas. Ipak, čekamo i sljedeću godinu kada će sve biti pušteno u promet”, kazao je ministar.

Ovim mostom spajamo svoj, europski teritorij

Što se tiče toga kako susjedi gledaju na gradnju mosta, kazao je kako su u fazi prije početka granje postojali pritisci nekih političkih stranaka i političara iz BiH.

PROČITAJTE JOŠ

“Tada je Plenković sjeo s Jean-Claude Junckerom i mogli smo početi graditi, jer je financiranje bilo odobreno. Most se nalazi na 500 metara od razgraničenja, pravo neškodljivosti BiH neće biti ugroženo. Mi smo prihvatili sve argumente da visina bude 55 metara, a širina plovnog puta 200 metara. Takav projekt je napravljen, takav most sagrađen i nema razloga ni za kakve tenzije. Ovim mostom spajamo svoj, europski teritorij”, rekao je Butković.

U lipnju treba završiti sve pristupne ceste, rekao je.

“Ovo je velik trenutak za sve građane i Pelješca i Korčule. Za Pelješac je ovo od velikog turističkog značaja, a građani neće više trebati putovnicu da bi došli kući”, kazao je ministar.

Što se tiče mosta za Pašman, kazao je kako je odobrena izrada studijske dokumentacije.

“Taj bi most dobio puno dobrog, no to su postupci kakvi jesu”, kazao je Butković.

Kinezi kao graditelji

Svaki član WTO-a može se javiti na natječaj, kazao je.

“Bilo je skepse da nećemo moći ugovoriti s Kinezima, no javni natječaj je procedura, stvar je ponude, referenci – kako za most na Pašmanu, tako i za druge velike projekte”, rekao je Butković.

Naglasio je kako ovo nije otvaranje mosta, nego obilazak radova i svečanost spajanja mosta i hrvatskog teritorija.

Što se tiče uzvanika, rekao je:

“Smatrali smo da najzaslužniji ljudi iz izvršne vlasti, počev od Plenkovića, ministar, te predsjednik uprave Hrvatskih cesta trebaju biti tu danas. Kada bude otvaranje mosta i cijelog projekta, bit će tu i uzvanici i više mjesta za sve”, kazao je Butkiović.

Što se daljnjih ulaganja tiče, rekao je kako se provodi velik investicijski ciklus ulaganja u luke, te da se u luke najviše ulaže u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

“Završetkom Pelješkog mosta nastavljamo po planu koji smo naumili”, rekao je Butković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar