Oleksandr Rogovski: Mariupolj se već osam godina priprema za obranu

Svijet 16. ožu 202218:02 > 18:24
N1

Situaciju u Ukrajini u Newsroomu je komentirao Oleksandr Rogovski iz zajednice Ukrajinaca u Hrvatskoj.

Mariupolj, luka na jugoistoku zemlje, u ruskom je okruženju. Rogovski kaže da, prema dostupnim informacijama, čelnik pukovnije Azov, pod čijom je Mariupolj kontrolom, govori kako je situacija u gradu teška, ali pod kontrolom. “Skoro 21 dan traje rat i skoro 21 dan je ovaj grad zatvoren. Nema struje, nema grijanja, ima problema s hranom i lijekovima. Jučer je oko 4000 automobila pokušalo otići prema Zaporižju, uspjelo je njih 1300”, ispričao je.

VEZANE VIJESTI

Naime, kako kaže Rogovski, Rusi su počeli pucati po koloni. Većina ih je preko noći ostala na cesti, a što se danas događalo s kolonom, još nema informacija. Dodaje da je oko 4329 ljudi uspjelo stići iz Maruiupolja u Zaporižje.

Oleksandr Rogovski rekao je da se Mariupolj priprema već osam godina, od rata 2014. “Mariupolj smo uvijek pripremali za obranu. Oružja i streljiva ima, ali je problem humanitarni, s hranom”, naveo je.

Humanitarni problem je i u Hersonu – nema struje, grijanja, a uskoro neće biti ni hrane ni lijekova. “Sada možemo reći da naša vojska kontrolira zračnu luku Herson”, rekao je.

“Odesa se priprema za ruski desant do kojeg može doći u svakom trenutku”

“Rusima je bitna Odesa. Rusi kontroliraju ceste, ne kontroliraju mjesta. Danas su iz Krima pokušavali raketirati Odesu. Brodovi su iz velike daljine pokušavali bombardirati obalu. Odesa se priprema za ruski desant, do kojeg može doći u svakom trenutku. Područje je blokirano ruskim brodovima, civilnim brodom do Odese nije moguće doći”, rekao je Rogovksi i istaknuo kako sada nema rizika da će neki dio Ukrajine biti odrezan.

“Rusi su udaljeni 20 kilometara od Harkiva. Grad se neprestano bombardira. Sumi nije raketiran kao Harkiv, ali bit će uskoro. Černihiv je bio izložen napadima, ali sada tamo situaciju kontrolira ukrajinska vojska”, rekao je.

Što se Kijeva tiče, Rusi ga mogu samo raketirati i bombardirati, govori Oleksandr Rogovski, dodajući da je teška situacija na sjeverozapadu.

To što Rusi po Ukrajini ostavljaju opremu i odlaze, Rogovski objašnjava na način da je ruska vojska došla nepripremljena i s lažnim informacijama. “Puno ih želi otći iz Ukrajine”, tvrdi.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar