Poznati liječnik otišao u penziju: Puna mi je kapa, ovo ludilo je neizdrživo

Vijesti 31. ožu 202310:01 5 komentara
N1

Osobno, on je jako zadovoljan sa svojih 40 godina rada.

“Puna mi je kapa, morao sam otići u mirovinu, više nisam mogao izdržati ovo ludilo. Situacija u zdravstvu je teška, sve teža iz dana u dan i zaista ne znam kako će sve to završiti”, rekao je Slobodnoj Dalmaciji izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, bivši šef Klinike za infektologiju KBC-a Split i zasigurno jedan od najomiljenijih splitskih liječnika.

Doktor Ivić mogao je u mirovinu već nakon 22. lipnja prošle godine, kada je stekao uvjete za nju, ali je zbog inzistiranja bolnice ostao raditi, da bi 22. ožujka otišao u “pravu mirovinu”.

Kaže da je prije 20 ili 30 godina bilo neusporedivo lakše raditi nego danas, kada je opterećenje svih bolničkih hitnih prijama nemjerljivo veće. Stanovništvo je ostarjelo, a “uništena” je primarna zdravstvena zaštita koja je nekoć bila brana prema bolnicama i obrađivala dvije trećine pacijenata. Sada pak bolnice i hitni prijami obrađuju 60 posto stanovništva jer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema liječnika. “To je neizdrživo i zato ljudi pucaju po šavu”, govori dr. Ivić.

Za njega nema sumnje tko je kriv zbog stanja u zdravstvu.

“Vlast je kriva, ma koja god ona bila. Mi liječnici smo prije 20 ili više godina vidjeli da ćemo doći u ovo stanje. Opominjali smo, ukazivali na probleme, ali sve su se vlasti oglušivale. Govorili smo da treba zapošljavati mlade ljude, da treba raspisivati specijalizacije, da treba obnavljati kadar, kao i opremu, ali nitko nije slušao”, rekao je dr. Ivić.

Osobno, on je jako zadovoljan sa svojih 40 godina rada: “Moja struka je iznimno dinamična, od početka mi je bilo savršeno raditi jer sam uživao u činjenici da pomažem ljudima. Naravno da je bilo i neuspjeha, ali kudikamo manje nego uspjeha”.

“Mogu svakome pogledati u oči, a to je ipak ono najvažnije u životu”, zaključio je dr. Ivić, dodajući da ima niz zanimacija i vjeruje da mu u mirovini neće biti dosadno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare