Opet raste broj oboljelih od covida! Objavljene detaljne upute: Evo tko bi se trebao cijepiti ove jeseni

Vijesti 21. ruj 202308:41 2 komentara
Sergey Tolmachev / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Prema posljednjim podacima na stranici Koronavrius.hr koji su ažurirani 18. rujna, u Hrvatskoj je proteklog tjedna zabilježeno 237 novih slučajeva čim se broj ukupno zaraženih popeo na skoro 400.

U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023. primjećuje se postupan porast broja oboljelih od COVID-19. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

S obzirom na to da je tijekom 2022. godine i početkom 2023. godine cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a nefarmaceutske mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku, ili s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku.

Međutim, zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu, osobito kada ta zaštita s vremenom oslabi.

Tko se treba cijepiti?

Iz tog razloga, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti COVID-19, dovoljno primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome jesu li preboljele COVID-19 ili ne.

Tijekom rujna i listopada, Hrvatskoj se isporučuje varijantno mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, a koja se očekuje da će dominirati u jesen/zimu 2023. godine.

Također, dostupna su i mRNA cjepiva temeljena na BA.4/5 podvarijantama, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti.

Dostupna su cjepiva za sve dobne skupine od 6 mjeseci nadalje, a formulacija cjepiva koje se primjenjuje ovisi o dobi.

HZJZ objavio detaljne upute

Cijepljenje je ovu jesen preporučljivo osobama koje pripadaju sljedećim kategorijama stanovništva:

a) osobe od 65 godina životne dobi i starije,

b) korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika

c) osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama

d) odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima jetre, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući HIV infekciju)

e) trudnice

f) zdravstveni djelatnici / osoblje u jedinicama intenzivne skrbi, odjelima s posebno osjetljivim bolesnicima (npr. hematološki i onkološki odjeli) i hitnim bolničkim prijemima

Većini osoba navedenih pod točkama od a) do f) preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom varijantnog cjepiva XBB.1.5, neovisno o tome jesu li ranije cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 te neovisno o tome kojom su vrstom cjepiva ranije cijepljeni.

Ako je osoba ranije cijepljena ili preboljela COVID-19, jesenska doza cjepiva se preporučuje najmanje šest mjeseci nakon zadnje primljene doze cjepiva ili nakon preboljenja.

Shutterstock

Tko su iznimke?

Iznimke od pravila da se primjenjuje samo jedna doza cjepiva, u svrhu primarnog cijepljenja ili docjepljivanja su sljedeće kategorije stanovništva:

a) odrasle osobe i djeca od pet godina starosti nadalje, koje zbog osnovne bolesti ili terapije imaju stanje teške imunosupresije. Ove osobe trebaju primiti dvije jesenske doze cjepiva s razmakom od tri mjeseca, također neovisno o ranijem preboljenju ili cijepljenju, a primitak prve jesenske doze preporučuje šest mjeseci nakon primitka zadnje doze ii preboljenja u osoba koje su cijepljene ili preboljele COVID-19

b) djeca od šest mjeseci do četiri godine starosti, koja nisu preboljela COVID-19 i nisu primarno cijepljena, a pripadaju kategorijama za koje je cijepljenje preporučljivo (štićenici institucija za njegu kroničnih bolesnika; koja imaju kronične bolesti, posebice bolesti s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama; i s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus)) trebaju primiti dvije doze cjepiva formulacije primjerene za tu dob, s razmakom od osam tjedana.

c) djeca od šest mjeseci do četiri godine starosti, koja nisu preboljela COVID-19 i nisu primarno cijepljena, a koja zbog osnovne bolesti ili terapije imaju stanje teške imunosupresije, trebaju primiti tri doze cjepiva na način da se druga doza primijeni 3-4 tjedna nakon prve, a treća doza najmanje osam tjedana nakon druge doze.

HZJZ savjetuje da se zainteresirani za cijepljenje jave nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi informacija o organizaciji cijepljenja (vremenu, mjestu). Ako cjepivo XBB.1.5 ne bude dostupno, moći će se cijepiti/docijepiti BA.4/5 cjepivom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare