Orešković: Nije dovoljno utemeljeno tražiti smjenu guvernera Vujčića

Vijesti 12. sij 202217:06 > 21:05 0 komentara
N1

Odgovornost u aferi koja trese Hrvatsku narodnu banku u Newsroomu je analizirala saborska zastupnica Centra Dalija Orešković.

Podsjetimo, prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

“Otkriće o HNB-u je skandal, prerano govoriti o velikoj korupcijskoj aferi”

Otkriće portala Index saborska zastupnica vidi kao skandal. “Preuranjeno je slučaj tretirati kao veliku megakorupcijsku aferu, ovog trena za to nema konkretnih dokaza”, istaknula je, dodavši kako to ne znači da korupcije nema.

VEZANE VIJESTI

“Ovo je afera koja govori o manjkavosti pravila – ne smijemo dozvoliti trgovanje obveznicama zaposlenima u HNB-u. Da nismo ukinuli članak 5. , povjerenstvo bi se ovim slučajem moglo baviti. Je li riječ o koruptivnom djelu, nešto je što može ispitati Uskok. Da je bilo zloupotrebe, to treba dokazati.

Treba napraviti internu kontrolu, istaknula je. Napomenula je i da HNB ima svoju internu reviziju, “neovisno tijelo koje svoja izvješća treba dostavljati guverneru Vujčiću”.

“Zasad nije poznatoi je li nalaz takve interne revizije bio sastavni dio nečega što se raspravljalo unutar Odbora za financije. Postoji odgovornost čelniuh ljudi HNB-a, ali i Sabora”, dodala je Dalija Orešković.

“Prije ulaska Hrvatske u EU bila druga pravila i standardi”

Smatra kako nije dovoljno utemeljeno tražiti smjenu guverneru Borisa Vujčića zbog transakcije koja se dogodila 12 godina prije ulaska Hrvatske u EU, kada su zakonska pravila i standardi bili znatno drugačija.

“Drugo pitanje je možemo li ga moralno i politički teretiti pa i dovoditi u pitanje njegovu funkciju zbog drugi propusta –  da na vrijeme upozori na manjkavosti sustava pravila koja se na HNB odnose”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!