Orešković: Vlada negiranjem mišljenja Dobronića negira pravni poredak

Vijesti 11. stu 202213:12 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković ustvrdila je u petak da Vlada negiranjem pravog tumačenja predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o ništetnosti ugovora o upravljanju Inom iz 2009. godine negira i hrvatski pravni poredak.

Kako proizlazi iz izjava predsjednika Vrhovnog suda, najvišeg autoriteta sudbene vlasti, Dobronić smatra da je od trenutka pravomoćnosti presude protiv Ive Sanadera u slučaju Ina-Mol nastupila apsolutna ništetnost ugovora o upravljanju Inom iz 2009. godine, koji su sklopili Vlada i Mol, s pravnim posljedicama kao da taj ugovor nikada nije niti postojao.

vezana vijest

To znači da Vlada zapravo više nema o čemu po tom pitanju pregovarati s Molom, da ništetnost ne može biti predmet pregovora i da već sada Vlada ima mogućnost držati upravljanje Inom u svojim rukama, ustvrdila je Orešković na konferenciji za novinare na Trgu sv. Marka.

„Ni jedan pravni poredak koji drži do sebe ne može dopustiti da pravni akti koju su posljedica nekog kaznenog djela imaju pravnu težinu, odnosno da su relevantni. Takvi akti moraju biti eliminirani”, kazala je.

Takvo tumačenje Vlada negira, što znači da time negira i hrvatski pravni poredak. Kao obrazloženje koristi mišljenja Državnog odvjetništva i katedre za međunarodno privatno pravo, koja služe samo kao alibi, a drži ih u ladici i ne želi ih javno objaviti, dodala je.

Orešković ističe da predsjednik Vrhovnog suda svoj stav temelji na pravnim načelima i shvaćanjima koja se na pravnim fakultetima izučavaju iz generacije u generaciju. Drži da bi se od takve „pravne bombe” trebao zatresti čitav državni vrh, a to bi trebala biti glavna i jedina tema.

Pozvala je sve grane državne vlasti, predsjednika države i pravne autoritete da se o tom pitanju očituju jer ne mogu istovremeno postojati dvije pravne realnosti – mišljenje Dobronića i onih iza čijih mišljenja se Vlada skriva.

Nečinjenje Vlade, smatra Orešković, budi sumnju da se u pozadini odvijaju neki novi koruptivni procesi i zlouporabe položaja i ovlasti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare