Ovdje ćete naći tekstove zbog kojih je Sud zabranio pisati o Poliklinici

Vijesti 23. ruj 202108:47 > 08:561 komentar
Izvor: N1

Portalu H-alter Općinski građanski sud u Zagrebu odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordane Buljan Flander.

Sudac je donio odluku “radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander”, navodi se u rješenju.

“Odluka je skandalozna za cijelo društvo i novinarstvo. Odluku još nisam stigla vidjeti, portal H-alter je nije primio, pročitala sam je u medijima. Radi se o tome da je zabranjeno pisati o određenoj osobi – Gordani Buljan Flander. Gdje je tu sloboda medija, govora… O njoj se očito smije pisati samo da je genijalna”, kratko je za Index komentirala Jelena Jindra.

Do Gordane Buljan Flander, do objave ovoga teksta, nismo uspjeli doći kako bismo je pitali za komentar.

Podsjetimo, H-alter je u proteklim tjednima objavljivao tekstove u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno Poliklinike kojoj je na čelu.

Riječ je o seriji tekstova novinarke Jelene Jindre koji su objavljeni proteklih mjeseci na portalu H-alter pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?

Jindra piše o praksi “otuđenja djece od roditelja” u hrvatskom sustavu socijalne skrbi.

“”Što je “otuđenje od roditelja”? Zagovaratelji tom sintagmom opisuju pojavu kada dijete izražava negativna uvjerenja i osjećaje prema jednom roditelju pod utjecajem psihološke manipulacije i emocionalnog zlostavljanja drugog roditelja. Najčešće nakon razvoda. Takvo neprimjereno ponašanje roditelja, složit ćemo se, postoji od pamtivijeka. Roditelji nisu jezični konstrukti, nego ljudska bića koja su se zbog nečega razvela ili rastala. Ima ih svakojakih.

Ali doktrina “otuđenja od roditelja” uspostavljena 1985. u SAD-u i njezina primjena u svijetu pokazale su da je “otuđenje od roditelja” utemeljeno na nizu znanstveno nedokazanih tvrdnji koje se u praksi lako zloupotrebljavaju. Pogotovo da bi se izjednačila roditeljska prava nasilnika i žrtava.

Zbog toga Svjetska zdravstvena organizacija, unatoč zahtjevima zagovornika doktrine “otuđenja od roditelja” (parental alienation), i 2020. godine u nacrt idućeg izdanja Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB-11) ne stavlja dijagnozu “otuđenja” u skupinu Problemi u odnosu djeteta i skrbnika. “Otuđenje od roditelja” prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji nije zdravstveni problem. “Otuđenje od roditelja” nije službeno priznat psihopatološki sindrom, nije priznat ni kao bolest ni kao dijagnoza u službenoj međunarodnoj klasifikaciji sustava bolesti, nema ga u važećem izdanju Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB-10).

Svemu tome usprkos, “otuđenje” je već godinama u institucionalnoj primjeni u Hrvatskoj. Primjenjuju ga upravo javne ustanove u koje, po sili zakona, moraju ući roditelji s djecom kada se ne mogu dogovoriti oko skrbništva: zdravstvena Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i centri za socijalnu skrb. Posljedice primjene “otuđenja” u hrvatskom sustavu za zaštitu djece i obitelji su autentične sluškinjine priče”, piše Jindra u svom prvom tekstu u serijalu od njih deset.

Hrvatske Laure

Novinarka portala H-alter u serijalu tekstova objavljivala je razna iskustva i svjedočanstva djece i roditelja koji su doživjeli “otuđenje djeteta”. Majke koje su imale doticaja s “otuđenjem od roditelja” prozvala je “hrvatskim Laurama” po Lauri Massaro, Talijanki kojoj je sud dvaput dosudio da se skrbništvo nad sinom od 11 godina dodijeli ocu.

Massaro tvrdi da je otac njenog djeteta obiteljski nasilnik, da sin želi živjeti s majkom i da strahuje od oca. No u sudskoj praksi se iskaz “otuđenog djeteta” ne uzima kao izraz autentične želje djeteta.

“Stručnjaci tvrde da je Laura majka koja otuđuje dijete od oca – “otuđujući roditelj”. Sudskom presudom zabranjuje joj se kontakt s djetetom minimalno tri mjeseca. Ako se majka Laura, prema procjeni stručnjaka zdravstva i socijalne skrbi, popravi, stručnjaci mogu predložiti susrete i viđanja s djetetom. Uz nadzor stručnjaka.

Sredinom lipnja 2021. Laura Massaro postala je simbol i okidač najvećih prosvjeda protiv primjene “otuđenja od roditelja” u Italiji”, piše Jindra u svom prvom tekstu.

U svom drugom tekstu Jindra prvi put piše o Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba (koju kasnije zove samo Poliklinika) na čijem je čelu Gordana Buljan Flander. Navodi da je Poliklinika u Hrvatskoj prva javna institucija koja je u sustav za zaštitu djece i obitelji uvela pojam “otuđenja od roditelja”.

Nadalje, Jindra nastavlja problematizirati pojam “otuđenja” te navodi da su protiv njega Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), navodi primjer države Slovačke koja se tome usprotivila, pa Europsku asocijaciju za psihoterapiju za koju također navodi da je protiv “otuđenja”.

“Kult ličnosti u Poliklinici”

Dalje, Jindra piše da u Poliklinici postoji kult ličnosti.

“U javnosti je zahvaljujući kultu ličnosti koji njeguje ravnateljica Poliklinike stvoren pogrešan dojam da djeca preko uputnice dolaze na dijagnostiku ili na psihoterapiju kod Gordane Buljan Flander. Ona se, prema svjedočenju hrvatskih Laura, upoznaje samo s djecom i roditeljima koji su joj posebno značajni. S obzirom na svoje brojne dodatne obaveze, za psihoterapiju G. Buljan Flander teško da može imati puno vremena. Redoviti je profesor na Hrvatskim studijima u Zagrebu od 2016. godine. Prethodna znanstveno-nastavna zvanja je stekla na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku”, stoji u trećem tekstu novinarke Jelene Jindre.

Intervju sa Severinom

U devetom tekstu objavljen je veliki intervju s pjevačicom Severinom Vučković koja je novinarki Jeleni Jindra opisala svoju borbu za skrbništvo nad sinom Aleksandrom zbog kojeg je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pokrenulo postupak izvanrednog nadzora.

Severina je u intervjuu optužila ukupno 22 ljudi da su udruženi u, kako je navela, “mrežu” koja joj je otežala postupak dobivanja skrbništva nad sinom.

U posljednjem tekstu Jindra piše da je neupitno da je “Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, svoju temeljnu političku moć stekla i crpila od utemeljitelja te ustanove, Milana Bandića”.

Sve tekstove možete pronaći na OVOM LINKU.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih na čijem je čelu Gordana Buljan Flander poslala je portalu H-alter demanti na intervju sa Severinom Vučković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar