S kim će Penava koalirati? “U razgovorima smo…”

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon obilnih kiša i poplava, kao i političku situaciju u Hrvatskoj.

Komentirajući poplave u Vukovarsko-srijemskoj županiji otkrio je da je bilo problema i ukupno 39 vatrogasnih intervencija. Dva udara munje izazvali su štetu i požar. Prokomentirao je i košnju trave u svojoj županiji u odnosu na Grad Zagreb:

“Argument za košnju trave? Obišao sam dosta država na sjeveru Europe. Kad bi u Hamburgu došlo vrijeme za košnju ako stalno pada kiša? U pitaju su tektonski procesi i treba strateško promišljanje kojeg u Hrvatskoj nema. Nešto što me iznenadilo – da Slavonija kakvu poznajemo, postoji zadnjih 100, 150 godina s oranicama, da smo iskrčili velike šumske površine i sve te šume, pogotovo hrasta. Onda je jasno da ta voda mora negdje otići i da isušivanjem površine na oranici za dva sata nema ništa ako je sunce. Ako na nacionalnoj razini ne donesemo promišljene politike, a ne vjerujem da će na svjetskoj razini doći do dogovora jer želja za profitom je prevelika i počinje nam se obijati o glavu.”

“U Vukovaru se suočavamo s nedostatakom radne snage, to je naš najveći problem. Travanj, svibanj i lipanj su uvijek kritični i tad se sve fokusira na košnju trave. Ova godina je posebno specifična, odista pogoduje bujanje vegetacije, ali ne čujem građane da se žale”, dodao je Ivan Penava.

Premda je istaknuo da ne voli komentirati lokalnu razinu politike zbog kolegijalnosti, o dvije godine vlasti Možemo rekao je:

“Iskreno, nisam impresioniran. Ne vidim stratešku promjenu. Promijenio se način zbrinjavanja otpada s puno problema i situacija koje pružaju lošu sliku o gradu. Dvije godine nije puno, treba još vremena, ali ne vidim spektakularne promjene.”

Na nacionalnoj ih razini ne vidi: “Analitike govore da Možemo ubire u Zagrebu i na sjeveru, ali dalje ih nema. Domovinski pokret najlošije stoji u Istri i Kvarneru, ali imamo dosta lijep postotak u Slavoniji, Zagrebu i Dalmaciji. Gradimo priču polako, na terenu i tako jačamo bazu. Možemo po mojoj procjeni ima fokus na izvršnoj vasti u Zagrebu što je vrlo zahtjevno, ali zbog kadrovskih problema vidim točkastu fokusiranost na Grad Zagreb.”

“Legitimitet izbora upitan”

Dotaknuo se prosvjeda Domovinskog pokreta koji je održan u subotu u Slavonskom Brodu:

“Imali smo više razloga za prosvjed. To su dramatične demografske brojke, pogotovo u Slavoniji. Čemu politika u Hrvatskoj ako nam u državi od četiri milijuna stanovnika nije problem što smo ih izgubili pola milijuna? Ta politika ne vodi nigdje. Osim toga, htjeli smo poručiti da ne želimo biti stranka klikova i lajkova i samohvale. Naša snaga nije u tome da nekog napada pred kamerama, htjeli smo pokazati što smo radili svo vrijeme.”

Komentirajući o kojim koalicijama, prije ili poslije izbora, razmišljaju rekao je da su u razgovorima i da će biti kombinacija iako od suradnje s Mostom neće biti ništa:

“Imat ćemo kombinaciju. U našim projekcijama prvo smo mislili da trebamo pozvati Most koji nam je svjetonazorski blizak, ali od te priče nažalost ništa. Nastavit ćemo razgovarati sa strankama koje su manje, a već smo u razgovorima s HSP-om. S još nekim strankama vodimo razgovore u domeni nasljednika Radićevske politike, ono što je nekad bio HSS, ali ne Beljak.”

O suradnji s HDZ-om rekao je: “Kad je netko malo zločest, onda iskoristi svaku riječ. U jednoj emisiji sam rekao da ograničeno, ali ipak surađujem sa SDSS-om. To nigdje nije izašlo. Nismo isključivi, razgovaramo sa svima. S ovakvim HDZ-om niti hoćemo niti možemo s obzirom na to u kojem smjeru zemlja ide. I Plenković je taoc matematike. Kad kažem ne s ovakvim HDZ-om, mislim da je svima neprihvatljiva ova razina korupcije i okretanje glave od problema.”

Govoreći o prijedlogu nove raspodjele izbornih jedinica Penava je istaknuo da je ključni problem što se izbori baziraju na popisu birača koji su za 500.000 ljudi napuhani:

“Legitimitet izbora je upitan. Drugi problem je izjednačavanje jedan čovjek – jedan glas. Možda je dominantno, ali nije jedino pravilo. Ignorirali su sve ostale s prijedlozima oko izbornog zakona, što nije dobro jer je autoritarno promišljanje. Nezamislivo mi je reducirati Slavoniju, Baniju, Liku gdje je malo ljudi, a paralelno ta područja imaju najviše fitkivnih birača.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.