Plenković: 30. svibnja 1990. dogodio se povijesni čin

Vijesti 30. svi 202422:14 4 komentara
Luka Stanzl/Pixsell

Premijer Andrej Plenković na svečanom koncertu u HNK-u u organizaciji Vlade čestitao je svima Dan državnosti RH istaknuvši da se 30. svibnja 1990. dogodio povijesni čin kojim je hrvatski narod ponovno postao punopravni politički subjekt koji samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

Dana 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. To je bio preduvjet svega što je slijedilo, sve do nove Hrvatske države na karti Europe, rekao je na večerašnjoj svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i naveo niz važnih datuma u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

“Svi ti sudbonosni datumi i odluke izravna su posljedica obnovljenog punog suvereniteta hrvatskog naroda, a on je prvi i osnovni temelj državnosti. I zato se možemo ponositi time što našim Danom državnosti ne obilježavamo neku deklaraciju, povijesnu odluku ili pobjedu, već dan kada se hrvatski narod kroz Hrvatski sabor vratio među slobodne i punopravne europske nacije”, rekao je Plenković. Naglasio je da je Hrvatski sabor tijekom povijesti bio i ostao najpostojaniji simbol opstojnosti hrvatske državnosti.

Zato imamo razloga biti ponosni na ovaj najvažniji državni blagdan, 30. svibnja, koji je utro put uspostavljanju demokratske i suverene Hrvatske, rekao je premijer Plenković. Istaknuo je kako je malo nacija koje su u nešto više od tri desetljeća uspostavile demokratsku državu, njezine institucije, vojsku, policiju i diplomaciju, te osigurale međunarodno priznanje u izrazito nepovoljnim međunarodnim okolnostima.

Hrvatska je danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije. Dio je Schengenskog prostora i europskog područja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo naše gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana. Za dvije godine bismo trebali pristupiti Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta, rekao je Plenković.

Podsjetio je i na nedavne uspjehe hrvatskih umjetnika na Euroviziji, i kanskom festivalu, te izrazio nadu da će Europsko prvenstvo u nogometu i Olimpijske igre u Parizu biti prilika za nova postignuća. Premijer Plenković također je rekao da je Hrvatska suočena s brojnim globalnim izazovima, od posljedica ruske agresije na Ukrajinu, rata na Bliskom istoku, energetske i prehrambene krize, nezakonitih migracija, inflatornih pritisaka, te sve izraženijih klimatskih promjena. U takvim okolnostima mogućnost oslanjanja na partnere u EU, saveznike u NATO, kao i naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama, čini nas jačima i otpornima, dodao je.

“Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku. Domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina”, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare