“Plenković je izrazito nervozan. Tko ga ugrožava? Možda Laura Kövesi”

Vijesti 15. velj 202317:00 0 komentara
N1

Jasmin Klarić, novinar Telegrama, komentirao je curenje poruka iz kaznenih procesa koji se vode protiv visokih državnih dužnosnika i najavu predsjednika Vlade da će se ići u izmjene zakona kako bi se kriminaliziralo objavljivanje podataka iz istraga.

Prije samo dva tjedna premijer Andrej Plenković izjavio je na temu curenja podataka da “živimo u demokraciji”, da bi onda u ponedjeljak rekao da će se promijeniti ZKP kako bi se kriminaliziralo curenje podataka.

“Nije to čudno za Plenkovića, taj jedan usporeni otklon od čovjeka koji je došao demokratizirati HDZ do čovjeka koji ne želi imati političkih problema zbog demokracije traje već šest godina, ovo je samo detalj koji pokazuje kako i zbog čega se Plenković pretvara u jednog premijera s vrlo izraženim autokratskim sklonostima”, rekao je Klarić.

“Istraga bi mogla doći do Plenkovića”

Na pitanje je li ovog puta razlog za iskorak u autoritarnom smjeru činjenica da ako se primjene isti standardi, premijeru neće biti dovoljna rekonstrukcija nego ćemo brojati treću ili četvrtu Plenkovićevu Vladu, Klarić je rekao:

“S obzirom na standarde u slučajevima ministara koji su nastradali uz Darka Horvata zbog namještanja poslova i potpora, uopće nije isključeno da cijela istraga dođe do samog Andreja Plenkovića. Vidimo da se tu spominje i Andrej, šef, AP.”

Klarić ističe da je cijela ova stvar teatar apsurda.

N1

“Premijer umjesto da bijesni na bivšeg šefa državne firme i svoje najbliže suradnike što su ga uvalili u ovu sramotu, on bijesni na one koji dostavljaju podatke iz istrage. Ne znam što drugo nego se šaliti na taj račun. Apsurdno, ali i opasno”, napominje Klarić.

Smatra da je za Plenkovića najškakljiviji predmet protiv Gabrijele Žalac i dopisivanje u kojem se spominje AP i cijela priča o tome na koji način je Hrvatska trošila novce iz EU fondova.

“Nije samo Žalac pod optužnicom, nego i bivši šef Središnje agencija za financije i ugovaranje projekata EU. Cijeli sustav za povlačenje novaca iz EU postaje upitan”, rekao je Klarić.

Curenje podataka

“Curenje informacija iz istraga uopće nije sporno kada gledamo sa strane interesa javnosti. Problem je curenje informacija dok traju izvidi, što ugrožava istražiteljski posao. Ove prepiske ne ugrožavaju ništa”, dodao je Klarić.

Klarić ukazuje i da je zanimljivo da Plenkovića ne zanima tko je dojavio Josipi Rimac da joj je prislušni uređaj u autu ili tko je dojavio vozaču Plenkovićevog ministra poljoprivrede da se ide u uhićenje Franje Varge.

“Pa je on nazvao Vargu i rekao uništi sve što imaš prije nego policija dođe”, podsjetio je Klarić.

Klarić kaže da je premijer izrazito nervozan.

“Ne čini se da je nervozan što ga ugrožavaju Peđa Grbin ili Sandra Benčić. Tko ga onda ugrožava? To je onda pitanje. Možemo spomenuti, hipotetski, Lauru Kövesi“, rekao je novinar Telegrama, misleći pritom na glavnu europsku tužiteljicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!