Plenković: Nije normalno da se Vladu optužuje da guši slobodu medija u Hrvatskoj

Vijesti 23. ruj 202111:52 > 11:56
Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković komentirao je skandaloznu odluku o zabrani pisanja o šefici Poliklinike za zaštitu djece, Gordani Buljan Flander.

Ne samo da smo čuli ministricu Obuljen Koržinek, koja je dala sjajnu izjavu i pridružujem se sadržaju njene izjave. Vidim da se munjevito širi pokušaj političkog napada na Vladu odstrane SDP-a, o nekakvoj odgovornosti Vlade za gušenje slobode medija u Hrvatskoj. Ovo je drugi put u razmaku od dva tjedna gdje politički akteri netočno puštaju u eter. Tjedan dana smo morali čitati o tome kako Vlada i HDZ utječu na Državno odvjetništvo. To je nedopustivo u zemlji u kojoj se točno zna što je izvršna, što sudbena i što zakonodavna vlast, nije normalno da se političkom prostoru otpužuje Vladu za odluku jednog suca u privremenoj mjeri. Vlada s tim nema veze, rekao je Plenković.

Ja odbacujem te insinuacije, a kamoli utjecaju Vlade na sudove i da postoji intencija Vlade za gušenje slobode medija, rekao je Plenković, dodavši da “takve teze nisu normalne” te da su one “van svake pameti”. Referirao se na izjavu SDP-ove Mirele Ahmetović, koja je rekla da se radi o nezabilježenom pritisku na medije.

Mi se zalažemo za svu slobodu medija, što god da se napiše. Prema tome, niti ćemo mi za to odgovarati, postoje pravni načini kako da se ide kontra te mjere, a neću ulaziti u meritum niti pristajati na odluke da se u Hrvatskoj guši sloboda medija, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Riječ je o privremenoj mjeri koju je donio sud, nije riječ o političkoj mjeri bilo koga od nas. Možemo reći da je to nerazumljivo, neshvatljivo, ali ta odluka nema nikakve veze s nama, rekao je Plenković.

Nema govora o zabrani slobode medija. Gdje su to, molim vas, mediji zabranjeni u Hrvatskoj? Smatram da je sloboda medija u Hrvatskoj takva da dišu punim plućima i to je sve, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.