Plenković: Stvorili smo preduvjete za istinski razvoj Hrvatske

Vijesti 03. ruj 202117:55
Andrej Plenković
Christof STACHE / AFP / Ilustracija

Na svečanoj sjednici virovitičko-podravske Županijske skupštine kojom je u petak obilježen dan te županije predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo kako je to jedna od učinkovitijih županija u povlačenju novaca iz europskih fondova jer je u različite projekte uložila više od dvije milijarde kuna.

“Virovitičko-podravska županija se pokazuje kao jedna od izuzetno učinkovitih županija”, rekao je Plenković, dodajući kako je samo u posljednja dva mandata njegove Vlade uloženo više od dvije milijarde kuna u različite projekte. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine istaknuo je potrebu hitne izgradnje brze ceste Virovitica – Bjelovar, nužne za daljnji ekonomski razvoj županije.

“Učinit ćemo napore i financijski pomoći da se Bjelovar i Virovitica povežu brzom cestom, pa tako i Zagrebom, a onda i mađarskom granicom”, rekao je Plenković.

“To će u ekonomsko-razvojnom smislu za sve vas značiti onu ključnu razliku poput projekta dovršetka 5C koridora, koji se dovršava na području Osječko-baranjske županije i koji će zaista upotpuniti prometnu mrežu ovoga dijela Hrvatske”, poručio je predsjednik Vlade.

“Vlada se uspješno suprotstavila krizi”

Ocijenio je kako se Vlada uspješno suprotstavila krizi uzrokovanoj pandemijom te je sada rast BDP-a 16,1 posto.

“Potvrda je to da je naš oporavak brz, snažan, učinkovit, a činjenica je da smo za ovo desetljeće baš u vremenu te krize osigurali 25 milijardi eura za cijelo desetljeće uz još konzumaciju ovih otprilike 4,5 milijardi eura iz postojeće financijske perspektive. Stvorili smo preduvjete za istinski razvoj Hrvatske na tragu dva globalna trenda tzv. dvostruke tranzicije, zelene tranzicije, digitalne tranzicije, i upravo će to biti prioriteti za ovo desetljeće jer mi smo sve one temeljne nacionalne zadaće i izazove riješili”, rekao je Plenković.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuo je kako su u svojem radu prepoznali prilike i mogućnosti europskih fondova.

“Prema pokazateljima Ministarstva financija, druga smo u Hrvatskoj u povlačenju europskih sredstava po glavi stanovnika iz europskih i strukturnih fondova”, rekao je Andrović.

Virovitičko-podravska županija spominje se u pisanim dokumentima još u 13. stoljeću i uglavnom je u neprekinutom kontinuitetu postojala sve do dvadesetih godina prošlog stoljeća, mijenjajući često samo teritorijalni opseg, ustroj i sjedište. Dan županije slavi se od 1996. godine u spomen na njezinu Obnoviteljsku skupštinu, održanu 1848. godine u Virovitici, na kojoj je bio i ban Josip Jelačić i na kojoj je provedena restauracija hrvatskoga činovništva, a Županijska skupština Virovitičke županije stala je pod hrvatski stijeg.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.