Političare se štiti i prostitutke kažnjava po zakonu iz 1977.

Vijesti 02. velj 202209:41 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL, Ilustracija

Ministarstvo pravosuđa i uprave ovih je dana u javno savjetovanje uputilo prijedlog ukidanja Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa, propisa starog punih 48 godina, piše u srijedu Večernji list.

Ovaj je zakon, naime, krajem 1973. donijelo tadašnje Organizaciono-političko vijeće Sabora SR Hrvatske, a po izlasku iz socijalizma privremeno ga je preuzela i RH, s naznakom da će vrijediti dok se ne ustroji moderna javnobilježnička služba. Zakon se trebao ukidati postupno, dok se u svim županijama ne steknu uvjeti da ovaj posao od državnih ureda preuzmu javni bilježnici, a posljednja je te uvjete ispunila Dubrovačko-neretvanska županija 2016. godine.

Zašto je zakon ostao na snazi i sljedećih pet godina, u prijedlogu se ne obrazlaže, ali jasno je da on, bez obzira na to što je odavna bio spreman za odlazak u povijest, svojim produženim životom nije mogao nanijeti posebnu štetu.

To se, međutim, ne može reći za niz drugih zakona prenesenih iz vremena socijalizma koji su i dalje na snazi bez obzira na to što je Hrvatska u međuvremenu promijenila politički sustav.

A jedan od njih je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, na temelju kojega su nedavno privedena i u policiji satima zadržana dvojica muškaraca iz okolice Zadra koja su u komentarima ispod teksta na lokalnom portalu vrijeđali premijera Andreja Plenkovića uoči proslave obljetnice akcije Maslenica.

Da je ovaj zakon, donesen davne 1977. godine, zastario, vidljivo je već na prvi pogled jer, za početak, nije pisan hrvatskim, već metajezikom struktura nekadašnje totalitarne države pa je ovaj dvojac priveden po članku koji zabranjuje “omalovažavanje ili vrijeđanje državnih organa prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja”.

Uz to, zakon je propisao kazne u davno zaboravljenim njemačkim markama, a duh nekih prošlih vremena u njemu je vidljiv ne samo kad se govori o prekršajima građana protiv državnih “organa” nego i kažnjavanju drugih nedopuštenih ponašanja. Primjerice, kada je riječ o prostituciji. Hrvatska je tako među rijetkim europskim državama u kojima se za prostituciju kažnjava pružatelje seksualnih usluga i njihove svodnike, ali ne i klijente, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!