Politico: Megaokupljanje europskih lidera u Granadi završilo bez rezultata

Vijesti 06. lis 202312:17 2 komentara
AFP

Summit pedesetak europskih čelnika, desetaka pomoćnika i čitave legije novinara završilo je poput vlažne petarde - okupljeni nisu postigli nikakav značajni napredak kako bi razriješili sukobe na vratima Europe, ali i ijedan drugi regionalni problem.

Treće izdanje omiljenog projekta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Europske političke zajednice, reklamiralo se kao prilika za dogovaranje mira između zaraćenih Armenije i Azerbejdžana, smirivanje tenzija na Balkanu i održavanje strateških razgovora o sigurnosti kontinenta, piše Politico.

Iako su se čelnici još jednom ujedinili oko ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je stigao u Granadu kako bi osigurao podršku Europe dok SAD posrće po pitanju slanja pomoći Ukrajini, nisu uspjeli postići napredak na temu nijednog drugog sukoba.

Prisutni su se nadali da će poduzeti korake za rješavanje humanitarne krize u Nagorno-Karabahu, no te nade su ugašene kada su azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučili preskočiti summit. Čelnici su željeli biti domaćini prvog sastanka između Aliyeva i armenskog predsjednika Nikola Pashinyana otkad je Azerbejdžan pokrenuo ofenzivu u Nagorno-Karabahu, izazvavši tako egzodus stotine tisuća izbjeglica.

Azerbejdžan je Francusku optužio da je pristrana u pregovorima. Ipak je pristao pregovarati, no isključivo pod pokroviteljstvom EU-a u Bruxellesu, objavio je na društvenim medijima pomoćnik Aliyeva, Hikmet Hajiyev.

Pokušaji da se smire tenzije između Kosova i Srbije bili su podjednako bezuspješni. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani odbila je razgovarati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem dok se Beogradu ne nametnu sankcije zbog upada Srba na Kosovo.

Osjećaj beskorisnosti na neformalnom summitu kulminirao je kada je zemlja domaćin, Španjolska, otkazala planiranu press konferenciju u posljednji tren. Ona je trebala biti najvažniji trenutak summita za oko 700 novinara, uključivati izjave i formalno označiti predavanje predsjedanja Europske političke zajednice Ujedinjenom Kraljevstvu.

‘Tržište’ za vođe

Nedostatak entuzijazma čelnika za summit bio je očit od početka, kada se mnogi uzvanici nisu potrudili zaustaviti i podijeliti svoje misli s novinarima. Talijanska premijerka Giorgia Meloni prošetala je pored njih, razgovarajući na mobitel.

S novinarima nisu razgovarali ni njemački kancelar Olaf Scholz ni britanski premijer Rishi Sunak. Ni Emmanuel Macron – čija je ideja bila osnovati Europsku političku zajednicu – nije imao ništa za reći dok je dolazio na sastanak.

Tijekom jedne konferencije za medije na kraju dana, francuski predsjednik pokušao je pozitivno predstaviti ono što se dogodilo tijekom dana. Pohvalivši se jačom suradnjom u borbi protiv cyber kriminala između 47 članica Europske političke zajednice, naglasio je i pregovore o Armeniji – održane u odsustvu glavnog antagonista Azerbejdžana – kao dokaz korisnosti sastanka.

Upitan o američkom odugovlačenju slanja pomoći Ukrajini, francuski predsjednik nazvao je milijarde dolara koje su Amerikanci već poslali “fantastičnim dodatkom” doprinosu EU-a, upozorivši da ona “ne može zamijeniti našu europsku mobilizaciju”. Ipak, predsjednik je odgovorio na manje novinarskih pitanja no inače prije nego se pridružio drugim čelnicima na večernjem izletu u Alhambru.

Španjolski predsjedavatelji odbili su objasniti zašto je otkazana glavna konferencija za medije. Jedan diplomat iz EU-a rekao je da nije došlo do “fundamentalnih problema,” no da potrebe za izjavama gotovo i da nije bilo.

“Ovo je mini UN, tržište na kojemu čelnici mogu spletkariti”, rekao je diplomat koji je ostao anoniman kako bi otvoreno mogao razgovarati o temi.

Kada je Macron u svibnju prošle godine pokrenuo ovaj projekt nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, ogromna ambicija bila je “stvoriti novi prostor za suradnju” i pridonijeti miru i sigurnosti, a ne postati tek nekakva verzija Davosa za političke vođe.

I dok se malo toga postiglo po pitanju rješavanja sukoba, razgovori su se fokusirali na migraciju, što je važna tema za britanskog premijera Sunaka čija zemlja od Brexita nije imala mnogo prilika o ovome razgovarati s europskim državama.

“Sporedni sastanak između Sunaka, Meloni i albanskog premijera Edija Rame iznjedrio je obećanja o povećanju suradnje u dijeljenju informacija i borbi protiv trgovine ljudima u tranzitnim i početnim zemljama”, rekao je Macron.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare