Pošta izdaje nove marke s motivima legendarnih Hrvata iz svijeta kulture

Vijesti 17. tra 202315:27 0 komentara
Hrvatska pošta

Hrvatska pošta pustit će u četvrtak, 19. travnja u optjecaj četiri nove poštanske marke iz serije "Znameniti Hrvati" s motivima istaknutih imena iz hrvatske kulture Branka Lustiga, Miljenka Smoje, Dušana Vukotića i Jure Tkalčića.

Autorica poštanskih maraka je dizajnerica Ariana Noršić, a ilustratorica akademska slikarica Maja Cipek.

Prvo izdanje iz serije pušteno je u optjecaj 2005. i od tada su na ovim markama predstavljena mnoga poznata i utjecajna imena iz hrvatske povijesti, priopćili su iz Hrvatske pošte.

Ovogodišnje izdanje otisnuto je u 30.000 primjeraka po motivu u arcima od 20 maraka, dodali su.

Skladatelj i violončelist Juro Tkalčić jedan je od najistaknutijih komornih glazbenika. Njegov skladateljski opus pripada kasno-romantičkom poimanju glazbe, a minijature su većinom salonskoga karaktera. Autor je prvoga hrvatskoga koncerta za violončelo i orkestar, prema riječima muzikologinje Erike Krpan.

Glumac i producent Branko Lustig kao mladić preživio je nacističke logore smrti Auschwitz i Bergen Belsen. U Hollywoodu je kao izvršni producent sudjelovao u stvaranju niza zapaženih naslova za dvojicu istaknutih redatelja, Stevena Spielberga i Ridleyja Scotta. Za njihove filmove Lustig je osvojio dva producentska Oscara: 1994. za “Schindlerovu listu” te 2001. za “Gladijatora”, čime je postao jedini čovjek iz Hrvatske koji je dvaput ponio najprestižniju svjetsku filmsku nagradu.

Splitski novinar, scenarist i prozaik Miljenko Smoje najpoznatiji je po TV seriji “Naše malo misto” u produkciji TV Zagreba, kronici fikcionalnog srednjodalmatinskog gradića od 1930-ih do 1960-ih godina. 1980. napisao je i seriju “Velo misto”, koja prati povijest Splita te Hajduka od 1910. do 1945. godine. Obje serije pretočio je u uspješne romane.

Redatelj, animator i karikaturist Dušan Vukotić uspješno se bavio animiranim filmom do 1970-ih, te je najpoznatiji po animiranom filmu “Surogat” za koji je 1961. osvojio Oscara, istaknuo je Jurica Pavičić, pisac, kolumnist i filmski kritičar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!