Preminuo glasoviti hercegovački franjevac, akademik fra Serafin Hrkać

Vijesti 13. tra 202117:21 0 komentara
svijeća
Pixabay / ilustracija

Glasoviti hercegovački franjevac, akademik fra Serafin Hrkać preminuo je u utorak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, objavili su iz njegove provincije.

Fra Serafin je preminuo u 79. godini života, a 61 je bio redovnik i 55 godina svećenik. Rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg, BiH. Studij klasične filologije završio je u Rimu gdje je (1971.) i doktorirao odbranom disertacije: De vita et operibus Nicolai Modrussiensis – De mortalium felicitate dialogus (editio critica cum fontibus). Nostrifikacija akademskoga gradusa obavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predavao je u Splitu, Visokom, Humcu kod Ljubuškog, Širokom Brijegu. Godine 1992. počeo predavati latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1995. latinski jezik i filozofiju na Pedagoškom fakultetu istog Sveučilišta. Doktorat iz filozofije postigao je na Filozofskom fakultetu Univerziterta u Sarajevu (1997.) odbranom disertacije Izlaganje o univerzalijama u djelu Antuna Žderića ‘Enchyridion in universam aristotelico-scoticam logicam’. Akademske godine 1999/2000. bio je voditelj odjela na novoutemeljenom studiju filozofije, a od akademske 2001/2002. pročelnik odjela na novoutemeljenom studiju latinskog jezika Sveučilišta u Mostaru.

Redoviti je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost (HDZU) od 2000, a od 2002. dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Bio je direktor Instituta za latinitet, te znanstvenih izdanja u ZIRAL-u – izdavačkoj kući hercegovačkih franjevaca u Mostaru. Uz nastavni rad bavio se prevodilačkim i istraživačkim radom iz filologije, filozofije i leksikografije, te proučavanjem franjevačkog školstva u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!