Preminuo novinar Zdravko Strižić

Vijesti 08. sij 202410:19 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisački novinar i publicist Zdravko Strižić, dugogodišnji dopisnik Hine, preminuo je u nedjelju u Sisku nakon kratke i teške bolesti.

Zdravko Strižić rodio se u Sisku, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju te apsolvirao na Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1972., kao dopisnik tjednika Jedinstvo i zagrebačkih Sportskih novosti. Nakon toga radio je i na Radio Sisku, a od 1981. u Vjesniku Željezare, čiji je bio posljednji glavni urednik do gašenja Željezare i lista 1995. godine.

Od tada pa sve do umirovljenja 2010. radio je u Večernjem listu, gdje je neko vrijeme bio i urednik regionalnoga izdanja. Dvadesetak godina bio je vanjski suradnik Televizije Zagreb, kasnije HRT-a, a sve do prosinca 2023. godine honorarni dopisnik Hine.

Kao novinar posebno je pratio teme s područja gospodarstva, poduzetništva i obrtništva, a izvještavao je i iz Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Francuske, SAD-a i drugih zemalja.

Tijekom karijere bio je aktivan u Hrvatskom novinarskom društvu, a bio je i član njegova povjerenstva za pokretanje i organizaciju studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kao ratni izvjestitelj izvještavao je s ratišta u Slavoniji, Posavini, Banovini i Kordunu za što je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, te medaljama Bljesak i Oluja.

S kolegom Vladimirom Pajtlarom objavio je “Priče s obala Kupe i Save: ljudi i događaji sisačkog kraja o kojima se premalo zna” te Leksikon novinarstva Sisačko-moslavačke županije 1946.-2016.

Za novinarski rad dva put je dobio “Zlatnu Viktoriju” te nagradu “Zlatno pero” Ogranka SMŽ HND-a i Priznanje HOK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!