Pupovac o toplijim odnosima sa Srbijom: Nisam ja oficir za vezu

Vijesti 05. sij 202316:33 0 komentara
N1

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac bio je gost Newsrooma gdje je komentirao navaljeni dolazak potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića u Hrvatsku koji je rekao da dolazi zatopliti odnose dvije zemalja.

Sam posjet je najavljen upravo Pupovcu koji kaže da on nije “oficir za vezu”. “Svojim radom smo preuzeli ulogu da u ovim okolnostima pomognemo da dođe do otvaranja političkog dijaloga”, rekao je.

“Predsjednik Vučić i premijer Plenković su nas naveli na to”, dodao je.

“Mislim da je bolje da se ide postepeno, a ne spektakularno pa da to kolabira zbog velikih očekivanja, a mi imamo brojna pitanja koja treba rješavati. S druge strane, mislim da je dobro da je Žigmanov kao član Vlade Srbije i mi i SDSS-a kao dio Vlade, preuzimamo dio tereta da premošćiavamo dio jaza između Zagreba i Beograda. I da time pomažemo da otpočne razgovor koji u nekim stvarima treba biti depolitiziran i da bude konstantan”, smatra Pupovac.

“Sva pitanja, i nestali, i suđenja za ratne zločine, i komemorativne prakse koje su izvor sukobljavanja i bolnih točaka u sjećanju jer potrebno staviti u neki kontekst, tu mislim na depolitizaciju. No tu su i pitanja poput proširenje EU, ali i pitanje stabilnosti Zapadnog Balkana. Tu imamo Hrvatsku koja je duboko ušla u europske integracije, a imamo i Srbiju koja je zastala na tom putu. Važno je da Srbija gradi te odnose, a Hrvatska im je tu prvi susjed”, rekao je.

Za poziciju Beograda, Pupovac kaže da je rješenje u dijalogu. “U zadnje četiri godine nije bilo te prilike. Bilo je dosta rada, napora da se stvari pomaknu. Ovo može biti samo neobično zbog trenutka, no s obzirom na ukupno stanje odnosa u regiji i ukupan interes EU da se procesi počnu stabilizirati i da se traže rješenja. Hrvati i Srbi imaju dovoljno razloga da ne komuniciraju, ali imaju i mnogo razloga komuniciraju kao susjed sa susjedom”, smatra Pupovac.

Dodao je da je važno da se riješi pitanje nestalih. “A njih je jednako i hrvatske i srpske nacionalnosti”.

Napomenuo je da su predsjedniku Zoranu Milanoviću uputili čestitku za Novu godinu, ali da mu poziv na domjenak nisu poslali jer “sukladno dosadašnjoj praksi ne vjerujemo da bi se odazvao”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!