Rakar: Nova nacionalna televizija podigla bi kvalitetu na svim televizijama

Vijesti 02. tra 202118:20 > 19:18 0 komentara

Komunikacijski stručnjak Marko Rakar u Newsroomu je komentirao situaciju s medijskim slobodama, nacionalnim koncesijama kao i situaciju u kojoj se našla N1 televizija.

“Mediji i novinari su oni koji brinu za interese građana i propituju vlast i moć u svim njezinim oblicima. Izgubiti bilo koji medij nijednoj državi nije dobro. Može biti da se vlada samozadovoljno osmjehuje jer je N1 upao u ovu situaciju, ali dugoročno za prosperitet je ta sloboda bitna i treba je braniti pod svaku cijenu”, istaknuo je Marko Rakar.

VEZANA VIJEST

Kao što smo već pisali, N1 televizija izrazila je zainteresiranost za zemaljsku koncesiju kako bi bila dostupna svima. Direktor Adria Newsa Tihomir Ladišić, poslao je danas Agenciji za elektroničke medije iskaz interesa za raspisivanje natječaja o dodjeli slobodnih zemaljskih (FTA) frekvencija.

Nacionalne koncesije postoje, no nisu raspisane, a i procedura je nejasna čime se stječe dojam da država nije dovoljno spremna osigurati maksimalne standarde medijskih sloboda.

“Koliko mi je poznato, prelaskom s analognog na digitalni singal oslobodio se spektar frekvencija i mislim da Hrvatska sad raspolaže s pet slobodnih nacionalnih kanala koji se mogu dodijeliti. Pitanje je zašto nismo dosad iskoristili tu mogućnost da se raspiše natječaj za koncesije. Što se tiče ove situacije, jučer sam bio na mini sučeljavanju s ministricom Obuljen i ona je u više navrata spominjala i govorila o tome kako “kad se stvore uvjeti, kad i ako se odluči raspisati koncesija, onda se N1 može javiti”, no moj dojam je da dosta napora bude uloženo da se neodređeno odgovori na ta pitanja pa ne čudi ni da je procedura od Vijeća nadalje subjektivna i fluidna i ovisi o nečijoj interpretaciji”, rekao je Rakar.

Šire informiranje omogućava pluralizam

Ipak, jasno je da šire informiranje osigurava pluralizam: “Situacija je vrlo jasna. I drugi koncesionari koji već godinama posjeduju koncesije, znaju da postoji prostor za još koncesija. Kad su stjecali koncesiju, nitko nije garantrao da će situacija biti zadržana na određen broj godina. Ima smisla poštovati prethodne dobitnike koncesije, ali da treba kreirati tržišnu utakmicu, apsolutno treba. U slobodnom društvu u kojem tvrdimo da živimo, novi konkurent ne bi nikoga trebao uplašiti. Dolaskom nove nacionalne televizije digli bismo kvalitetu izvještavanja na svim televizijama. Ne samo da bismo dobili novi izvor informacija, nego bi i ostale natjerali da u svom poslu budu bolji, a tome trebamo težiti.”

VEZANE VIJESTI

Nisu svi zadovoljni pristupom N1 televizije budući da je velika razlika prenijeti primjerice neku konferenciju u cijelosti i objaviti tek minutu isječka u televizijskom prilogu. “Naša politika se posljednjih nekoliko godina pretvorila u urbi et orbi izjave koje su odmjerene i proračunate, unaprijed se zna što će se reći. Odgovarati na pitanja je neugodno. Kraj svih afera i tema koje je N1 otvarao i držao na životu, na temelju čega je i stekao današnji ugled, vladajućima, naravno, baš nije ugodno razmatrati da vam još proširi pozornicu. Mogu razumjeti njihovu logiku. No, u slobodnom društvu nužno je imati kritični pogled sa strane. Svaka vlast koja ima dugoročni interes u vidu, morala bi omogućiti da se i kritični glas čuje”, naglasio je Rakar.

Prokomentirao je i vertikalnu integraciju u zakonu: “Ta odredba i taj zakon koji imamo i po kojem smo jedini u europi, zabranjujemo onima koji proizvode program da ga distribuiraju. To ograničava način na koji neka platforma može funkcionirati. Dok mogu razumjeti te odredbe prije 10 ili 20 godina kad nije bilo alternativnih načina, danas kad se sav signal distribuira putem interneta, neovisno kako ga konzumirate, te odredbe su zastarjele i neprimjerene našem vremenu, što su europske zemlje i prepoznale. Ta odredba se može maknuti iz zakona u kratkom roku, uz prijedlog izmjene zakona, pozitivno mišljenje Vlade i brzu reakciju parlamenta.”

Činjenica je da je penetracija kabla na hrvatskom tržištu ispod 50% u usporedbi s EU gdje je na 100%. “Jedan od efekata zakona o telekomunikacijama koji je dugo na snazi, doveo je do toga da imamo dva tržišno dominantna telekoma koji upravljaju cijelim tržištem”, rekao je Rakar i dodao: “U času kad je tržište bilo otvoreno, kad je bilo nekoliko malih telekoma, ovi veliki su ih u konačnici u cjelosti apsorbirali i tržišni udio nišnih telekoma je jako malen. U drugim zemljama su uspjeli izbjeći tu duopolnu koncentraciju. Odgovorna vlada bi morala raditi na tome da stvori pravu tržišnu utakmicu, a ne dogovorenu.”

“Iz osobnih primjera znamo da nije ugodno slušati kritiku, osobito ako je dobro utemeljena. Mogu razumjeti strah političara kad u 8 ujutro moraju upaliti televiziju i pogledati vijesti na N1. Ljudi u poziciji moći i koji žele dobro zemlji, oni će shvatiti potrebu da takav medij, institucija koja preispituje svaku odluku, da ona postoji. Mislim da je tu vrijednost u ovom slučaju N1 iznimno velika i bio bi ogroman gubitak da izgubimo priliku čuti taj glas”, zaključio je Marko Rakar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!