Rakić otkrila još jedan primjer kako država plaća dio medija: “Tako dovodite čitatelja u zabludu”

Vijesti 17. pro 202311:58 0 komentara

Mirjana Rakić, novinarka i bivša predsjednica Vijeća za elektroničke medije, gostovala je u Točki na tjedan gdje je komentirala najnoviju "aferu Mreža".

Rakić navodi da je ključno pitanje kako je došlo do toga da se stvorila takva kaljuža i blati novinarstvo. “Novi zakon je krezubi zakon i tu fale sankcije. On navodi da su službe dužne 15 posto svojih izdvajanja za medije dužni dati lokalnim medijima, a gdje su to nacionalni mediji. No nema sankcije nego je sve pušteno da dobru volju”, rekla je.

“Što je s udrugama? Imate puno nakladnika koji su udruženi, znači udruga dobiva sredstva temeljem zakona, a onda ih dalje dijeli svojim članovima i to je onda komercijala. Tu ima svega i svačega”, dodala je.

“Vijeće nije radilo analizu koliko ide kome. Mi nemamo alate ni dovoljno ljudi da to analiziraju. Oni nisu ni inspektori i ne mogu ulaziti u te podatke. Grozno mi ej što se moram zalagati za kazne, ali ako ste krive podatke poslali onda treba oduzeti koncesiju tom mediju. Nadzor je tu, ali po tom nadzoru ne mogu reagirati”, tvrdi o dodaje kako time nema mehanizama koji bi mogli nadzirati transparentno financiranje medija.

“Možete vidjeti gdje su manjkovi u financijskim izvješćima, ali to onda treba provjeriti neka financijska institucija”, dodala je.

“Znate što je meni najstrašnije ovdje? Da se ne govori o biti i sadržaju, a to je da je to najbjelodanija korupcija i vjerujem da nije izuzetni slučaj nego se prvi put javno dogodilo. I stavlja se sumnja koliko toga još ima. Slažem se da državna tijela koja ide u komunikaciju s medijima rade to nepotrebno jer oni svi imaju svog glasnogovornika i službu za odnose s medijima”, objasnila je Rakić.

Napominje kako mediji moraju navesti koliko su dobili od nekog ministarstva ili agencija i što su obavili za taj novac. “Imate primjer konferencija koju neki medij radi, ali iza toga stoji ministarstvo. Zbog čega to ministarstvo ne organizira konferenciju i pozove sve medija, ako je sadržaj te konferencije bitan za sve nas. Tako dovodite čitatelja u zabludu. Je li to moja odluka ili odluka nekog treće koji nije naveden”, rekla je.

Važno je, tvrdi, da zakon propiše sankcije i da se zna tko je odgovoran za nadzor. “Na lokalnoj razini imate tog nekog šefa koji kaže da ove godine nisu ostavili sredstva za medije, a mali lokalni mediji o tome uvelike ovise. I u tim malim sredinama teško je spriječiti tu ovisnost”, navela je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!