Ravnateljica Centra u Ivaniću: U bijesu je razbijao, zaštitarku bacio na stol

Vijesti 08. tra 202114:09 > 14:27 1 komentar
Martina Čuvaj, centar za socijalnu skrb ivanić-grad
Ravnateljica Martina Čuvaj sa zaštitarkom Centra / N1

Ravnateljica Centar za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Čuvaj u N1 Studiju uživo opisala je što se jutros ondje dogodilo i kako je došlo do pokušaja napada na djelatnike Centra.

“Danas nakon izvršene žurne mjere izdvajanja dvoje djece iz obitelji, policija je bila prisutna iz predostrožnosti, no nakon toga je policija napustila prostor centra. Nedugo nakon toga u prostor je navalio otac djece. Naša zaštitarka ga je uspjela fizički zaustaviti na vratima, no on je u bijesu zajedno s njom porazbijao stvari, izbio detektor s poda, nju je bacio na stol, ona ga nije puštala, profesionalno je obavila posao i trudila se da ne dođe do prostorija s djelatnicama. Bio je i viši i jači od nje. Policija je pozvana isti tren, znali su da se događala žurna mjera, brzo su došli, svladali ga. Uvjerena sam da naša zaštitarka nije ovako reagirala, da bi bilo tragičnih posljedica”, objasnila je Martina Čuvaj.

VEZANA VIJEST

Opisujući dalje situaciju rekla je: “Supruga je bila mirna, no ona je nazvala muža i on je, koliko smo doznali, bio na poslu pa nije mogao doći u centar. To je bila žurna mjera koja se ne najavljuje, nego se radi po saznanju o ugrožavajućim stvarima za dijete. Izvršena je vezano uz zaštitu najboljeg interesa djece ili sprečavanje ugroženosti i zdravlja djeteta.”

Dodala je da zaštitarka ima ozljedu ruke. “Malo je falilo da dođe do tragedije. Zahvaljujući njoj nije uspio proći dalje. Nije imao oružje, vjerujemo da nije imao vremena za pripremiti se. Ne daj bože da je imao oružje, nemamo se gdje sakriti.”

Čuvaj dodaje da su svjesni svega što njihov posao nosi sa sobom: “Svjesni smo rizika svog posla i kategorija ljudi s kojma radimo, oni su često frustrirani, ljuti, nesuradljivi, ali ove izjave koje kruže ovih dana medijima, društvenim medijima, daju zeleno svjetlo pojedinicima da naprave ovo što je napravio ovaj muškarac danas.”

Martina Čuvaj
N1

I ona kaže da se stvorila atmosfera linča: “Ne znam kako bi se ovo danas moglo drugačije nazvati. Mi radimo s takvom kategorijom ljudi, ne bježimo od rizika, ali ljuti nas i jadni smo kad temeljne izjave i poruke koje se ovih dana šalju, da smo neradnici, ubojice i da samo sjedimo i glumimo uhljebe. Naš posao je odgovoran, temelji se na načelima altruizma i humanizma, svaki djelatnik koji radi ovdje, radi to kao poziv i iz srca.”

O pritisku na centre za socijalnu skrb kaže: “Moja struka ne može i ne smije prihvaćati nadzor javnosti. Javnost mora biti upoznata s našim radom, ali znamo tko je stručan vršiti nadzor. Ne bježimo od odgovornosti. Ovo je djelomično i rezultat toga što javnost nije upoznataa s našim radom, s težinom rada. Govori se o 150 ovlasti koje imamo, a to znači da svatko radi oko 80% administracije što je nedopustivo. Temelj bi trebao biti rad s ljudima, a opterećeni smo s administracijom da bismo došli do rješenja i postupanja.”

Na kraju je rekla da, što se tiče konkretnog današnjeg slučaja izdvajanja djeteta iz obitelji, nije bilo riječ o obiteljskom nasilju, nego je bilo drugih elemenata teškog zanemarivanja djeteta zbog kojeg je došlo do žurnog isključenja.

Martina Čuvaj, centar za socijalnu skrb ivanić-grad
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare