Ročište u Zambiji odgođeno za ponedjeljak, roditelji uplakani u sudnici

Vijesti 26. svi 202316:22 0 komentara

Troje svjedoka optužbe saslušana su u petak na sudu u Zambiji postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, uključujući Ivana Pernara koji je opomenut zbog neprimjerenog izražavanja, doznaje se u ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Četiri para iz Hrvatske su krajem prošle godine uhićena i optužena za trgovinu ljudima nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz DR Konga koja su im na kraju oduzeta.

Uz socijalnu radnicu koja je preuzela djecu i službenika imigrancije koji ih je uhitio, saslušan je i Pernar koji je koji je govorio o posrednim saznanjima o slučaju i optuženicima. Sud ga je na prijedlog obrane opomenuo zbog neprimjerenog načina izražavanja, rekao je Hini izvor iz ministarstva.

Na sud su dovedena i djeca kako bi se potvrdio njihov identitet. “Svo četvero djece je zdravo i primjerenog raspoloženja”, rekao je izvor. “Hrvatski državljani neutješno plaču, ročište je odgođeno za ponedjeljak”, javlila je zambijska novinarka, prenose 24 sata. Inače, hrvatski odvjetnici upozorili su nekoliko puta kako su kazneni zakon u Zambiji u potpunosti drugačiji u odnosu na hrvatski ili bilo koji europski pa je stoga potrebno biti vrlo oprezan pri donošenju bilo kakvih zaključaka prije okončanja ročišta.

Iduće ročište održat će se dakle u ponedjeljak kada će se nastaviti s ispitivanjem svjedoka optužbe.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

Prošli tjedan ispitane su imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojem Hrvati odsjeli, ali su potom dva ročišta odgođena jer optužba nije dovela najavljene svjedoke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!